gáztűhely
Mindennapok

Szerencsére még van gázszerelő Budapesten

A háztartások igen jelentős hányada gáz felhasználásával működik. Vezetéken érkezik a lakásokba, házakba, és gyakorlatilag az egész országot lefedi vagy a gázhálózat, vagy pedig a palackos változat.

A gázszerelés fontossága

Évente legalább egy alkalommal nézessük át a gázkészülékeket, ezt az őszi átállásra érdemes időzíteni. Ha évente kétszer nézetjük át, az még hasznosabb. A másik időpont a tavaszi fűtési szezon végén lehet esedékes.

Ilyenkor a gázszerelő Budapest területén is átnézi a rendszereket, átvizsgálja a fűtőberendezést, hogy annak rendben van-e a műszaki állapota, lát-e esetleg aggodalomra okot adó dolgot, amit megelőzésként kiküszöbölhet.

Ha rendszeresen karbantartjuk gázkészülékeinket, azzal azok élettartamát jelentősen megnövelhetjük, így elkerülhetünk akár nagyobb meghibásodást is. Gyakran előfordul, hogy a hibás működésű berendezés több gázt fogyaszt, ezért megnőhet a gázfogyasztásunk, aminek pénztárcánk látja kárát.

A gázkészülékek átnézése abból a szempontból is fontos, mert a rossz működés, az esetleges meghibásodás, dugulás szivárgást is okozhat, ami szén-monoxid mérgezést eredményezhet. Ha ez éjszaka történik, és nincs jelzőrendszerünk, akár halálos is lehet.

Elkerülhető lett volna a tragédia

Sajnos már többször történt tragédia a gázkészülék meghibásodása miatt.

Idén januárban Pécsen egy családi házban szén-monoxid mérgezés miatt meghalt egy ember. Feltehető, hogy a fűtés meghibásodása és a szellőzés hiánya együttesen okozta a tragédiát, ami elkerülhető lett volna, ha van a házban szén-monoxid érzékelő.

A tűzoltók elmondása szerint ketten is rosszul lettek a szén-monoxidtól. Bár a tűzoltók és a mentők hamar kivonultak, sajnos csak az egyiküket tudták megmenteni.

A szomszédok elmondták, hogy az 58 éves férfi és felesége csak ritkán aludt a házban, de a fűtés folyamatosan ment. Ez is oka lehetett a szén-monoxid szint megemelkedésének. A kazán közelében magas koncentrációjú szén-monoxidot mértek.

A tűzoltók a házban egy új, becsomagolt kazánt találtak. Valószínűleg a házaspár épp a gázkazán cseréje előtt állt.

Évente több tucat ember hal meg szén-monoxid mérgezésben. Ne hanyagoljuk el a karbantartást, felülvizsgálatot, hiszen az életünk nem játék! A gázszerelés Budapest és az ország más területe esetében is szakembert igényel, ne habozzunk megbízni valakit a feladatokkal!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük