Egészség,  Mindennapok

Hogyan javíthat az életünkön a terápia?

A legtöbb ember még akkor sem hajlandó elismerni, hogy pszichológus segítségére van szüksége, ha továbbra is ugyanazokat a buktatókat tapasztalja a kapcsolataiban, illetve a munkahelyen, vagy depresszió nehezíti meg a mindennapjait, amiből sok esetben egyedül szinte lehetetlen kimászni. Sokunk ezt a gyengeség jelének tekinti, pedig egyáltalán nem az. A tökéletlenségek tesznek minket igazán emberré, és, ha képesek vagyunk ezt beismerni, akkor az inkább az erőnket és a rugalmasságunkat jelzi, mintsem a gyengeségünket.

A terápia mindannyiunk számára előnyök széles skáláját kínálja, az októl függetlenül. Annak érdekében viszont, hogy még inkább motiválhassunk mindenkit az első lépés megtételére, ebben a cikkünkben felsoroltunk néhány olyan dolgot, amelyben javulhat az életünk, ha részt veszünk egy ilyen foglalkozáson.

Jobban megismerhetjük önmagunkat, ami egészséges változásra ösztönözhet

Azáltal, hogy a pszichológus kérdéseket tesz fel, és meghallgatja az aggályainkat, segít egyfajta képet festeni arról, hogy kik is vagyunk valójában, mit értékelünk, és miért vannak bizonyos szokásaink. Ezáltal pedig segíthet bátorítani bennünket a káros viselkedési minták megváltoztatására, mint amilyen például a negatív gondolkodás is.

Javulhatnak a kapcsolataink

Abban az esetben, ha az intim vagy a családi kapcsolatainkban vannak problémák, a terápia hasznos eszközöket adhat ezek megerősítésére is. Megtaníthat bennünket arra, hogyan azonosítsuk a nem hasznos viselkedési mintákat, hogyan kezeljük jobban a konfliktusokat, és hogyan kommunikáljunk tisztábban. Néha ugyanis csak egy külső szemlélőre van szükség ahhoz, hogy könnyebben megoldódjanak az ilyen természetű problémáink.

A stresszkezelés új módjainak megtanulása

Az életünk sajnos soha nem lesz mentes a stressztől. Viszont nagyon nem mindegy, hogy ezek az időszakok meddig tartanak, és hogyan küzdünk meg velük. A terápia azonban ebben is segíthet. Hiszen azok a módszerek, amelyeket itt sajátítunk el a mentális egészséggel kapcsolatos gondjainkkal való megbirkózáshoz, ugyanúgy alkalmazhatóak stressz helyzetekben is.

Új célokat érhetünk el

Végül a terápia segíthet az új céljaink elérésében is. A terapeuta segítségével ugyanis olyan SMART célokat állíthatunk fel, amelyek az értékeinken alapulnak, és ezek segítenek majd nyomon követni az előrehaladásunkat, és motiválhatnak bennünket.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük