Tech

Mi az a HDMI? Minden, amit a csatlakozóról tudni kell

Mi az a HDMI?

A HDMI a High Definition Multimedia Interface rövidítése. A kábel adatokat (digitális 0 és 1 formájában) továbbít egy forrásból egy olyan eszközre, mint a TV, számítógép, laptop, projektor vagy hangszóró.

A HDMI-t eredetileg az elektronikai gyártók fejlesztették ki, hogy egy univerzális szabványt biztosítsanak az eszközök csatlakoztatásához.

A cél az volt, hogy javítsák a kapcsolódási szabványokat azáltal, hogy több adatot továbbítanak a nagy felbontású tartalomkövetelmények teljesítése érdekében, kisebb csatlakozót hoznak létre, és több támogatást adnak az integrált hanghoz.

2002-es fejlesztése óta széles körben elterjedt különféle eszközökön. Meg fogunk lepődni, ha nincs olyan tévé vagy számítógép, amely nem támogatja a HDMI-t.

Milyen típusú HDMI kábelek léteznek?

Most, hogy tudjuk, mi az a HDMI, kezdhetünk specifikusabbá válni. Különféle típusú HDMI-kábelek léteznek különböző alkalmazásokkal, amelyek közül néhány nagyobb adatátviteli sebességgel rendelkezik (Gbps-ban).

A szabványos HDMI-kábel az egyik legelterjedtebb, és 720p-ig és 1080i-ig terjedő, akár 5 Gbps sávszélességű műholdas TV-k felbontására tervezték.

A szabványos autós HDMI-kábel ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szabványos kábel, de eszközök csatlakoztatására szolgál az autóban lévő videokijelzőkhöz. Kiegészítő képernyővel rendelkezik, amely kiküszöböli az autó más elektromos rendszerei által okozott interferenciát.

A másik négy HDMI-kábel-opció jobb sávszélességet tesz lehetővé, így ez a legjobb megoldás, ha nagyobb felbontású médiát szeretne nézni. A nagy sebességű HDMI sávszélessége akár 10 Gbps, és akár 4K videófelbontást is képes feldolgozni.

Az autók nagysebességű HDMI-kábelei ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nagy sebességű HDMI-kábelek, de ahogy a neve is sugallja, ez a HDMI-kábel autóipari környezetben való használatra van optimalizálva.

A prémium nagysebességű HDMI-kábelek tovább mennek, támogatják a 4K (más néven UltraHD) videóátvitelt, valamint a HDR-tartalom és a kiterjesztett színskála támogatását. A sávszélesség is eléri a 10 Gbps-t.

Az ultranagy sebességű HDMI-kábelek a legjobbak, támogatják a 8K videóátvitelt HDR támogatással és akár 48 Gbps átviteli sebességgel. Ez a kábel kompatibilis a HDMI 2.1-el, amely a legújabb hardverspecifikáció, és nagyobb felbontású lejátszást tesz lehetővé.

Az autós változatok kivételével minden HDMI-kábel rendelkezik beépített Ethernet-támogatással. Bár nem túl gyakori, lehetővé teszi számos HDMI-csatlakozású eszköz számára, hogy Ethernet-kapcsolatot osszanak meg egy útválasztóval, akár 100 MB/s sebesség támogatásával.

Mire használhatók a különböző HDMI-csatlakozók?

Négyféle méretű HDMI-csatlakozó létezik: normál, mini, mikro és autóipari.

A szabványos csatlakozó vagy A típus az eszközök csatlakoztatására használt HDMI-kábel, amellyel játékkonzolt csatlakoztathat monitorhoz vagy Blu-ray lejátszót TV-hez.

A Mini csatlakozó, vagy C típusú, bizonyos táblagépekhez és DSLR fényképezőgépekhez használt speciális csatlakozó. A Mini vége a készülékhez csatlakozik, míg a kábel másik vége egy szabványos csatlakozó, amely monitorhoz, számítógéphez vagy projektorhoz használható.

A D típusú vagy mikroméretű HDMI csatlakozókat még kisebb hordozható eszközökön is használják, például okostelefonokon, kis táblagépeken és digitális fényképezőgépeken. A C típusú csatlakozóhoz hasonlóan ennek a kábelnek a másik vége is tartalmaz egy szabványos csatlakozót.

A HDMI-kábel utolsó típusa E típusú vagy autós csatlakozó. Ritkábban fordul elő, ipari és autóipari alkalmazásokhoz használják.

Milyenek a HDMI portok?

Számtalan eszköz létezik HDMI-csatlakozóval, de nem mindig könnyű megállapítani, hogy hol vannak. A legtöbb tévén a HDMI-port az eszköz hátulján található, a HDMI-port trapéz alakú, és a nyílások két oldala egyenetlen hosszúságú.

A tévék megjelölik a portokat, így kis matricákat kereshet, amelyek megmutatják, melyik port való a HDMI-hez.

És bár a kisebb eszközökön, például a táblagépeken vagy a telefonokon valószínűleg nem lesz felirat a HDMI-portokhoz, meg kell tudni különböztetni őket sajátos formájuk alapján, mivel alapesetben a mini- és a mikrokészülékek ugyanazt a trapéz alakút ragadják meg.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük