Tech

Milyen férfi karórát vegyünk – tippek a helyes választáshoz

Az óra egy kifejezőeszköz, ami tükrözi a személyiséget és a stílust. Emiatt ma már akkor is része a jó megjelenésnek, ha az időt a mobilunkról is meg tudnánk nézni.

Mire érdemes figyelni az óraválasztásnál?

A következő férfi óra tippek elolvasásával könnyebben megtalálhatjuk a nekünk tetsző karórát.

Funkciók: Fontoljuk meg vásárlás előtt, hogy szükséges-e az ébresztő funkció, stopper vagy a dátum az óránkon. A sok funkcióval rendelkező karórák általában kevésbé elegánsak.  

Automata vagy mechanikus legyen? A kézzel felhúzható karórák az órakészítés hosszú tradícióját viszik tovább. Előnyük, hogy nem kell elemet cserélni bennük, viszont rendszeresen fel kell őket húzni. Nem olyan pontosak és nem annyira ütésállók, mint a kvarcórák. Ezek a klasszikusok könnyebbek súlyra és egyedibbnek számítanak a kvarcóráknál. Részben emiatt többe is kerülnek. 

 A kvarcórák praktikusak, pontosak, nem gyakran igényelnek javítást. Ezért a legelterjedtebbek. Árban nagyon széles skálán mozognak. Könnyebben találhatunk közöttük pénztárcakímélő darabokat, mint a kézzel felhúzhatók között.

Napelemes órát is vehetünk, amiben nem kell cserélni az elemet 1-3 évente, mert akár 20 évig is tudja a Napból jött energia működtetni az elemét. Ezeknek az óráknak a többsége a kvarcnál drágább.

Milyen fő kategóriák közül választhatunk?

Sportos karórák: A pilóta és verseny karórák jellemzője, hogy tachométerrel vannak ellátva. Ezeknek a kronográfos óráknak legtöbbször 2-3 alszámlapjuk van, mert időperiódusokat is tudnak mérni. Nemcsak stopperként használhatók, hanem a sebesség és megtett távolság mérésre is alkalmazhatók. 

A vízálló és rozsdaálló búvár karórákat is lezserebb öltözettel szokás kombinálni. Ezek a nemesacélból készült eszközök a divatos dizájn és tartósság miatt is népszerűek.

Mivel a sportos óráknál nagyon számít a pontosság, ebben a kategóriában a legtöbb óra kvarc. A prémium kategóriás kvarcórák közt akad, amelyik automatikusan is tudja pontosítani az időbeállítást.

Elegáns karórák: Külön kategóriát képviselnek a bőrszíjas öltönyórák. Általában kisebb méretűek, mint a sportos órák, mert így inghez és öltönyhöz is passzolnak. Divatos és letisztult stílust kölcsönöznek.

Okosórák: Az érintéses okosórákkal sok telefonos funkciót is tudunk használni. Tudunk hívásokat fogadni vagy üzenetekre válaszolni. Beépített kamera is van egyes modellekben. Vannak SIM kártyás és SIM nélküli, Bluetooth kapcsolaton keresztül működő változatok. A vízálló típusok és kifejezetten sportoláshoz ajánlottak is egyre elterjedtebbé válnak. Ezekben a praktikus és modern órákban többek között találhatunk pulzusmérőt, lépésszámlálót és vérnyomásmérőt is.

Akármilyen típust választunk, fontos a kényelem. Olyan nagyságú és formájú órát válasszunk, ami illik az öltözködésünkhöz.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük