Otthon,  Tech

Milyen előnyökkel rendelkezik egy napelemes ház?

Napelemek. Már mindenki hallott róla, hiszen elég régóta tart a napelem technológia fejlődése, elterjedése. Fokozatosan és megállíthatatlanul tör előre az energiapiacon, hiszen a nap ereje egy olyan energiaforrás, ami korlátlanul rendelkezésünkre áll.

Megtérülés

Ha a napelemes rendszer kiépítése mellett döntünk, mindenképp jól járunk, mert jelentősen csökkeni fognak energiaköltségeink, 8,5-9 év alatt megtérülhet a beruházásunk még akkor is, ha nem kaptunk utána állami támogatást.

Ha olcsóbb elemeket használunk, akkor egy kicsit hamarabb várható a költségeink megtérülése. Ebben az esetben azzal is számolnunk kell, hogy a felhasznált eszközök élettartama rövidebb lesz. Tehát figyeljünk mindig az ár-érték arányra, mert nem biztos, hogy jobban járunk! Egy napelemes ház kifejezetten olyan projekt, ahol mindenről megalapozott infók tudatában kell döntenünk.

Energia visszatáplálása

A napelemes rendszert akár úgy is tekinthetjük, mint egy befektetést. Egy kifejezetten jó befektetést. A napenergia-hasznosítás leggazdaságosabb módja, ha visszatápláljuk az energiát a hálózatra.

Egy átlagos fogyasztást nézve akár a teljes villanyszámlát ki tudjuk így váltani. Gazdaságos, mert az energia nem veszik el, a többletet, ami nyáron keletkezik, azt majd télen fogjuk tudni felhasználni. Sajnos jelentős változások történnek éppen a szaldós elszámolásban, így ennek tudatában kell tervezni a megtérülést.

Mindenképpen járjuk körül a témát! Az olyan vállalatok, mint például a SolarSide, komoly tudásanyagot tart karban a weboldalán, ahol utána is olvashatunk a dolgoknak.

Értéknövelő

Ha választhatunk két hasonló ház között, és az egyikre napelem van felszerelve, vajon melyiket választanánk? Hát persze, hogy a napelemest, ez nem is lehet komoly kérdés.

Egyre jobban megéri, ha ehhez az energiaforráshoz csatlakozunk. Folyamatosan nő az igény a napelemes rendszerekre, ezt az is elősegíti, hogy gyakran jó feltételekkel lehet pályázni rá.

A beruházási költség viszonylag magas, amit támogatásokkal, kedvezményes hitellel lehet csökkenteni. Cserébe viszont évtizedekig lehet ingyen áramunk. Nem beszélve napjain árrobanásáról, ami nagyon gyorsan felült tudja írni a megtérülési számításokat, és nagyon jól járhatunk az ingyen árammal.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük