kert téliesítése
Mindennapok,  Otthon

Felkészülés a télre, kerti teendők

Elsődleges teendők

Az őszi munkák végeztével megkezdődnek az előkészületek a télre. Az avar összegereblyézése és komposztálása az elsődleges. A cserepes virágok fagymentes helyre történő behordásával sokat tehetsz a szebb tavaszi kertért.

Szerszámok tisztítása, tárolása télen

A végső kerti munkák végeztével érdemes megtakarítani a kerti szerszámokat, eszközöket, hogy megóvd állagukat. Ha a tisztítás vízzel történt, akkor érdemes szárazra törölni, mielőtt elteszed őket. Így az állag megóvása és a korrózióvédelem is megtörtént.

A kisebb szerszámokat praktikusan tudod tárolni, ha dobozban, ládákban címkékkel ellátva teszed polcra vagy a szekrénybe. A nagyobb eszközökhöz hasznos egy kis helyet foglaló sarok állvány. Ezek megfelelő tárolásához elengedhetetlen a következő lépés.

A garázs takarítása, rendszerezése

A garázs tisztítása előtt érdemes a rég nem használt eszközöket szelektálni. A rendszerezést segíti a tiszta garázs. A polcok hátsó részére kerüljenek az ilyenkor nem használt tárgyak. A könnyű hozzáférhetőség érdekében a télen fontos kellékeket a tárolók első felében érdemes elhelyezni.

Ahhoz, hogy a garázsban tárolt értékeid védve legyenek a környezeti hatásoktól, javasolt a garázskaput ellenőrizni. 

A bútorok használata télen

Ami a legtovább használatban van, az a kerti bútor, viszont néhány praktikával hosszabb ideig őrizheted meg az eredeti állapotukat.

Téli védelem

Egy magasnyomású mosóval és tiszta vízzel könnyen és alaposan le tudod mosni a bútorokat. Fontos megvárni, míg a kerti bútor teljesen kiszárad. Ha ez kimarad, úgy azok penészedhetnek, károsodhatnak! 

Tisztítás és száradás után ajánlott őket UV-védő szerrel lekezelni a színkopás és repedés megelőzéseképp. 

Minden anyagú bútor más karbantartást igényel, ezért minden esetben a gyártói ajánlás a mérvadó!

A kiülők tárolása

Télen a legjobb az, ha száraz, fedett helyen tárolod őket. Ha erre nincs lehetőség vagy használod télen is, akkor egy takaróponyvával tudod védeni az időjárás viszontagságaitól.

Szétszedve kisebb helyet foglalnak. Ehhez minden esetben alkalmazd a használati útmutató tanácsait. A megfelelő rögzítés biztosítja, hogy a bútorok ne borulhassanak fel.

A megfelelően raktározott bútorokat tavasszal könnyebben veheted újra használatba 

A téli gondoskodás eredménye

A csodálatos tavaszi virágzó kert titka a télen jól átgondolt tervezés. Az új tervek kellékeit érdemes időben beszerezni, legyen szó növényekről, újabb ösvényről vagy berendezésről.  

A téli gondoskodást és tervezést tavasszal meghálálja az egészséges, gyönyörű kert.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük