Mindennapok,  Otthon

Nagyon sok dologra kell figyelni a kertben

A kert egész évben sokféle feladatot ad, hiszen az évszakok váltakozásával újabb és újabb dolgokat kell megoldani. Ebben a cikkben két fontos feladatról lesz szó, egy kopasz terület befüvesítéséről, illetve a permetezésről.

Mit kell tudni a füvesítésről?

A füvesítésre nagyon sok esetben lehet szükség. Ha egy területet megbolygatunk, akkor az rendszerint a talaj mozgatásával is jár, ilyenkor újra kell füvesítenünk. Már ekkor ki kell választanunk, hogy milyen típusú gyepet szeretnénk, mivel ma már nagyon sokféle fűmag vásárolható meg.

A legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk, az a talaj típusa, savanyúsága és összetétele. A rögösebb, agyagosabb földön teljesen más fajtákkal kell kísérleteznünk, mint a gazdag, zsíros fekete föld esetében.

Egyes esetekben szükség lehet műtrágyázásra is, mely történhet folyékony műtrágyával vagy granulátumokkal is. Minden esetben védeni kell a fűmagot az első időszakban, míg a gyökerek meg nem erősödnek. Addig akár egy kisebb eső is kimoshatja őket a földből.

Milyen permetező választható a kertbe?

A permetező típusok kiválasztása ugyanannyira feladhatja a leckét, mint a fűmag eltalálása. Annyiban könnyebb a helyzetünk, hogy a permetezőt eléggé jól lehet skálázni a felhasználási módnak megfelelően.

A legkisebbek a kézi permetezők, ezek maximum 1-2 literes űrtartalommal rendelkeznek, és nagyon olcsók. Akkor jönnek jól, ha csak kisebb mennyiségű permetszert kell kiszórnunk.

Következő típus a háti és félháti permetező, ezek azok a klasszikus típusok, melyek mindenki számára ismerősek lehetnek a nagyszülők kertjéből. A pumpálással hozhatjuk létre azt a nyomást, mely a permetszert a rendeltetési helyére juttatja.

Ennél fejlettebb típusnak számítanak az akkumulátoros permetezőgépek, ezek meg tudják könnyíteni a munkát, de korlátozott ideig működőképesek. A nagyobb kertekben azonban a benzinmotoros permetezőket használják a leggyakrabban, nagy előnyük, hogy a benzintartályuk eléggé méretes, így sokáig tudnak működni. Ha pedig kifogy a hajtóanyag, a benzin is pár pillanat alatt után tölthető, ahogy a permetszer is, így hatalmas méretű területet lehet rövid idő alatt lepermetezni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük