Tech

A pontos idő mindenhol mást jelent

Napjainkban az idő viszonylag könnyen behatárolható fogalom, azonban nem mindig volt ez így. A régi korok átlagemberei a nap járásához igazították az életüket. Felkeltek, amikor világos volt, és tudtak dolgozni, és nyugovóra tértek, ha sötét lett. Manapság már az óra határozza meg, mikor kelünk fel, mikor megyünk munkába, mikor mit csinálunk egy nap. Ma már nagyon fontos, hogy állandóan tudjuk, mennyi is a pontos idő.

Időzónák és pontos idő

Amikor ezt a cikket írom, a pontos idő Magyarországon 18 óra 59 perc. Mire ezt legépeltem, persze átváltott 19.00-ra. De ez csak nálam működik így. Ha történetesen Amerikában élnék, és éppen New York-ban gépelnék, 13.00-át mutatna az órám. Ha pedig Sydney-ben, Ausztráliában, akkor 15.00-át. Ha pedig Sūrat-ban, Indiában, akkor 20 óra 30-at.  A pontos idő Budapest esetében is ugyanannyi, mint a magyar pontos idő, 18 óra 59 perc, vagy most már pontosan 19 óra.

De itt álljunk is meg egy pillanatra. Az időzónák egy-egy órával térnek el egymástól. Akkor, hogy lehetséges ez? Nos, vannak olyan országok, amelyek nem a szabványos plusz vagy mínusz 1 órával számolják a saját pontos idejüket, hanem attól eltérően. Az eltérés általában 30 perc, de van néhány olyan ország vagy országrész, ahol 45 perc. Ilyen például Nepál vagy Ausztrália és Új-Zéland egy-egy része. Jellemzően azokra az országokra igaz ez, amelyek kelet-nyugati irányban terjedelmesebbek, és akár több időzónába is tartoznak. Egy érdekesség, hogy az ugatós kutyák érzékenyebbek az időzónák váltására, emiatt reggelente többet is ugathatnak.

26 óra eltérés van a Föld időzónái között

Érdekesség, hogy a Földön a legkorábbi és a legkésőbbi időzóna között 26 órányi eltérés van, ezért akár három különböző naptári nap is lehet egyszerre. Így előfordulhat, hogy valaki már az újévi hiedelmek között keresgél január 1-én, míg máshol a szilveszter sem jött el.

Ha online beszélgetünk valakivel, aki másik időzónában él, és megkérdezzük, mennyi a pontos idő, automatikusan a saját időzónájára fog gondolni, és azt az időpontot mondja. Azonban ezzel nem segíti ki a kérdezőt, ha ő éppen arra kíváncsi, hogy a saját országában mennyi az idő. Vagyis a pontos idő innen nézve relatív, egy adott időzónához kapcsolódik.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük