Mindennapok

Mire szolgál a pünkösd?

Mindannyian szeretjük a pünkösddel járó hosszú hétvégét, de tényleg ismerjük az ünnep körüli hagyományokat?

Nézzünk meg néhány tradíciót, hogy megértsük, mit ünneplünk, és végre megtudjuk, miért van minden júniusban egy extra szabad napunk.

Mit ünneplünk a pünkösd során?

A pünkösd egy keresztény ünnep, amelyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon ünnepelnek. A Szentlélek Krisztus tanítványaihoz való leszállásáról emlékezünk meg ilyenkor.

Más vallási ünnepekhez hasonlóan ez is a pogány hitvilágon alapul, amelyre a keresztény vallás épített, és egy közös ünneppé olvasztotta össze. Pünkösd 2022 folyamán június 5-én lesz.

Hogyan ünnepeljünk?

Pünkösd 2022-ben is a családdal töltött kikapcsolódásról szól, a wellness-központok és gyógyfürdők az évnek ebben a szakában mindig tele vannak.

Az ünnep vallási vonatkozását komolyan vevők általában ellátogatnak a csíksomlyói búcsúra látogatnak el, amit zarándoklatnak neveznek.

Csíksomlyói zarándoklat

A csíksomlyói zarándoklat alapvetően az év legnagyobb katolikus ünnepe a magyarság számára. Az erdélyi Csíksomlyón évente megrendezésre kerülő találkozó, amelyre évente 50-100 ezer látogató érkezik.

Pünkösdkor immár 450 éve gyűlnek össze a zarándokok Csíksomlyón, hogy tisztelegjenek azon székelyek előtt, akik legyőzték János Zsigmond csapatait. A király megpróbálta rákényszeríteni a székelyeket a protestantizmusra. Az idei rendezvényre június 7-től június 9-ig kerül sor.

Pünkösd 2022-ben – ismerjük-e ezeket a hagyományokat?

A pünkösdi király megválasztása: A királyi címet különböző ügyességi játékok megnyerésével lehet kiérdemelni. A pünkösdi király egy nagyon különleges cím viselése, mivel a királyt meghívják az összes esküvőre, ünnepségre abban az évben.

Hagyományos udvarlás pünkösdkor: A tradíciók szerint az udvarlónak egy pünkösdi rózsát kell tennie a kiválasztott hölgy ablakába, a lánynak pedig koszorút kell készítenie viszonzásul, és át kell adnia az udvarlónak.

Mátkázás: Egy másik hagyomány a mátkázás. Ennek során az udvarló egy kosár pogácsát és bort küld a neki tetsző lánynak. Ha az érzés kölcsönös, a lány visszaküld egy hasonló kosarat.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük