Miért kedveljük annyira az olasz ételeket?
Gasztro,  Mindennapok

Miért kedveljük annyira az olasz ételeket?

Talán nem lepődünk meg, ha valaki azt mondja, hogy az olasz ételek a legismertebbek ételek a világon. Ki ne szeretné a pizzát, a különböző tészta ételeket, a tiramisut és még igen sokáig sorolhatnánk a listát.

Kellemes fűszereiknek és kreativitásuknak köszönhetően ezer és ezer különböző módon tudják a tésztaételeket elkészíteni és mindegyik ínycsiklandóan finom. Az olasz családok számára a főzés nem csak főzés, hanem kiemelkedően fontos családi időtöltés, sőt, a régi hagyományaik előtt való tisztelgés. Nincs ez másképp a görögöknél sem, akik a hangszereiken kívül már csak az ételeiket szeretik jobban.

Minden alkalomra megfelelő tésztát

Az alapanyagként felhasznált tésztáknak sokkal nagyobb jelentőségük van, mint ahogy azt mi elsőre gondolnánk. Azt mi is tudjuk, hogy a cérnametéltet a húslevesben használjuk fel, vagy hogy milánói szószunkhoz spagetti tésztát főzzünk, de mi történik, ha kicsit bonyolódik a helyzet?

A színes gasztronómiájuknak köszönhetően úgymond kifejlesztették minden étel és minden szósz megfelelő tésztaformáját. Az ételek ízét nagyban befolyásolhatja a tészta mérete, formája, hogy vannak-e rajta barázdák, hogy lyukas-e, szóval szinte minden tulajdonsága befolyásolja valamilyen szinten, ugyanis nem mindegy, hogy a hozzá készített szószból mennyit akarunk enni egy egység tésztához.

A barázdáltabb, nagyobb kiterjedésű tésztákon jobban megtapadnak a szószok. Ezeket a kevésbé markáns ételekhez szokták választani. A kisebb, mondhatni szósz-lepergető tésztákat a nagyon erőteljes, nagyon domináns szószokhoz ajánlják. Mondhatni az olasz tészta-egyensúly az erős/intenzív szósz plusz lepergető tészta, vagy a gyenge szósz plusz tapadós tészta.

Legközelebb, ha olasz ételt készítünk, ezt az egyszerű elvet tartsuk észben és mérlegeljük az elkészíteni szándékozott szósz íz intenzitását. Ha ez megvan, máris egy lépéssel közelebb kerültünk, hogy igazi eredeti olasz ételt tudjunk készíteni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük