Már a görögök is imádták a hangszereket
Mindennapok

Már a görögök is imádták a hangszereket

Szinte mindenki szereti a zenét, ha nem is az összeset, de biztos mindenkinek van legalább egy kedvelt dallama. Van, aki az elektronikus zenét kedveli, van, aki az akusztikust, ez beállítottság és ízlés kérdése. Viszont tudjuk-e, hogy hogyan is alakultak ki a hangszerek? És miért lettek nélkülözhetetlenek az aktív pihenéshez?

A mitológia szerint Pán találta fel

Egy görög mitológia szerint az első hangszert Pán találta fel. Ahogy a folyóparton sétált és szomorúságában egy nagyot sóhajtott, a nádas visszajátszotta sóhaját. Ettől felbuzdulva letört néhány különböző hosszúságú nádszálat, összekötötte őket és azt fújta. Így született meg a pásztorsíp, vagy más néven a pánsíp.

A fenti viszont csak egy érdekes legenda, valójában az első hangszerek dobok voltak, melyeket fából és csontokból készítettek. Ezeket követték a későbbiekben a fúvós hangszerek, melyek alapanyagai szintén a csontok voltak. Ebből fejlődtek ki a napjainkban is használt rézfúvós hangszerek.

A következő lépés a húros hangszer volt

A következő lépés a hangszerek evolúcióján a húros hangszerek voltak. A húrok felfedezésével elkészültek az első lantok és hárfák. Innentől már csak egy apró lépés kellett, hogy megszülessenek a vonós hangszerek is.

Még a hangszerek feltalálása előtt is igény volt a zenére, ám eszközök hiányában kissé nehezebb dolguk volt az embereknek. Ilyenkor még csak dúdoltak, tapsoltak, esetleg topogtak a lábukkal a földön.

Ma sem más a helyzet, szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a zenét. Úgy látszik, hogy ebben (is) hasonlítunk az ókori társainkra.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük