darknet
Tech

A darknet a szólásszabadság miatt született

A darknet vagy dark web egyáltalán nem az a hely, aminek a híradások leírják. Nem csak illegális dolgok miatt jött létre, csak a bűnözők ugyanúgy megjelentek rajta, mint a való életben. A darknet egy olyan hely, ahol cenzúra és lehallgatás nélkül mondhatjuk el a véleményünket és így férhetünk hozzá máshol elhallgatott információkhoz.

A TOR böngésző kell hozzá

A darknet weboldalak eléréséhez a jól ismert TOR böngészőre van szükség, mely kezelni tudja a .onion végződéseket. Ezeket a címeket ugyanis hiába írjuk be a klasszikus webböngészőkbe, azok nem tudnak mit kezdeni velük.

A TOR ingyenes projekt, mely úgy hozza el hozzánk az internetet, hogy ne kelljen a weboldalakra telepített nyomkövető és profilozó megoldásoktól tartanunk. A darknet is pont így működik, nem adja meg senkinek sem az esélyt arra, hogy lehallgasson minket, vagy hátrányban részesítsen a véleményünk miatt. A világon még ma is sok olyan hely van, ahol az ilyen dolgok minden naposak, és nagyon sok embert büntetnek meg, mert ki merik mondani az igazságot. A linképítés során is fel lehet használni ezt a böngészőt, hogy a Google minél kevésbé tudja nyomon követni a munkánkat.

TOR böngésző

Természetesen ügyelni kell arra, hogy a dark webbel se éljünk vissza, hanem arra a célra használjuk, amire létre hozták. Ha így teszünk, azzal nem vesszük semmibe az alkotók munkáját, és mi is felelősséggel tudunk bánni azzal az örökséggel, amit az előző években jó pár programozó és IT guy a saját szabadidejében elkészített. Csak is így van értelme a szabadságnak, és így tudjuk ösztönözni a jövő generációit, hogy ők is tovább építsék a darknet legkedveltebb projektjét.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük