irodabútorok
Mindennapok

Hogyan válasszunk irodabútort?

Valószínűleg minden irodai dolgozó számára ismerősen cseng a „Te csak ne panaszkodj, a számítógép előtt ülve dolgozol egész nap!” felkiáltás, amely a fizikai munkát végző ismerősök és barátok száját rendszerint elhagyja, amikor a mindennapjaikról mesélnek.

Arról azonban hajlamosak elfeledkezni, hogy a fájdalmakból az ülőmunkát végző embereknek is ugyanúgy kijár. Méghozzá abból fakadóan, hogy a nem megfelelő méretű irodabútorok miatt egész nap görbe testtartással kénytelenek dolgozni, amely nem csak a gerincet, hanem az izmokat is rendkívül megterheli.

No, de milyen az ideális méretű irodabútor?

Nos, a szakértők szerint 72-76 centiméter az az asztalmagasság, ami a legtöbb ember számára már kényelmesnek mondható, és egészségügyi szempontból is megfelelő. Ami pedig a felületét illeti, leginkább a munka jellege határozza meg, hogy mekkora legyen. Hiszen amíg egy informatikusnak általában elegendő egy kisebb asztalfelület, addig egy könyvelő a papírmunka miatt nagyobbat igényel.

Emellett még arra is ügyelnünk kell, hogy annak az irodai széknek, amivel párosítjuk majd, állítható legyen a magassága és az ülésmélysége is. Ezáltal ugyanis elkerülhetővé válik az a kellemetlen szituáció, hogy a magasabb személyek combja huzamosabb használat esetén elzsibbad, mivel nekik nem csupán az első, hanem a felső lábszáruk is jóval nagyobb az átlagosnál.

Maga a helyszín is lényeges a munkavégzés szempontjából

Hiába a minőségi irodabútorok, ha nem megfelelő az elrendezésük, az szintén nagyban befolyásolhatja a munkavégzést. A legtöbben például azt kedvelik, ha a természetes fény balról jön – feltéve, ha jobbkezesek-, illetve szeretnek úgy ülni, hogy ne kelljen hátat fordítaniuk az ajtónak és a többi munkatársnak.

De nem feledkezhetünk meg a közlekedő folyosó szélességéről sem, amelynek minimum 65-90 centiméternek kell lennie ahhoz, hogy az irodahelyiségben zavartalan legyen a közlekedés. Továbbá az asztal és a fal között minimum 90 centiméternek kell lennie, hogy az irodai székek is megfelelően elférjenek.

A fentebb leírtak is tökéletesen mutatják, hogy egy iroda berendezése nem csupán annyiból áll, hogy random egymás mellé pakolunk néhány bútort. Számos tényezőt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a dolgozók számára komfortos helyet tudjunk biztosítani a munkavégzéshez.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük