Mindennapok

Stíl bútorok minőségi tömör fából

Ha igényes tömör fa bútort keresel, akkor biztosan nem ismeretlen fogalom a stíl bútor. Ezt a kifejezést sokan használják egy antik bútor későbbi időpontban gyártott másolatára, vagyis nem egy eredeti, restaurált antik bútorról van szó, hanem egy azzal közel megegyezően újraalkotott bútordarabról.

Tudod, hogy pontosan mi az antik bútor?

Az antik szó a latin eredetiből származtatva „régmúltban keletkezett, tiszteletre méltót”-et jelent. Sok helyen olvashatsz különféle leírásokat erről, de általánosságban elmondható, hogy a 100 évnél régebben készített tartós és stílusos bútordarabok antiknak számítanak. A stílus vagy az anyag nem a legfontosabb a meghatározásnál, hiszen minden kultúrának megvannak a maga jellegzetességei, így az antik kifejezés csak a kort jelöli.

Akkor mik tartoznak a stíl bútorok közé?

Minden olyan bútordarab, melynek az elkészítés ideje kevesebb, mint 100 év, és az eredeti bútor többé-kevésbé hű mása. Ezek túlnyomó többsége néhány évre-évtizede készült, de a stíl bútorok közé tartoznak az egyedi megrendelésre manapság gyártott darabok is.

Mennyire kell korhűnek lennie a stíl bútornak?

Bár az antik bútorok sok esetben szemet gyönyörködtetőek, nem biztos, hogy a mai korban is úgy megállják a helyüket, mint a sajátjukban. A mai mesterek annyit alakítottak rajtuk, hogy jobban passzoljanak a modernebb környezetbe, de érzésvilágában megidézzék az adott kor és kultúra jellegzetességeit. Nagyon jó példa erre a népszerű Lajos Fülöp bútor

A XVI. századtól, Lajos Fülöp francia király uralkodása idején készített bútorok igazi kedvencei a mai kor igényes bútorkedvelőinek. Nemcsak stílusában, anyagválasztásában, de az abban a korban létrehozott formavilágában is egyedinek számít. Cseresznyefa, mahagóni és márvány kombinációjával készült, díszes, kézzel készített faragásokkal és az abban a korban legdrágábbnak számító kárpitozással.

A Lajos Fülöp bútorok között igazi minőségi darabokat találsz, melyet képzett asztalosok jórészt kézzel készítenek a legnagyobb szakértelemmel. Hogy máshogy is lehetne az eredetire legjobban hajazó tárgyat készíteni, ha a mester nem adja bele szívét-lelkét?

A stíl bútorok mindig az eredeti anyagválasztással készülnek?

Ha nagyon ragaszkodnál az több száz esztendős anyagokhoz és a régi kialakításhoz, egészen biztosan korhű bútort kapnál. Mivel modern korban élünk, képesek vagyunk az eredetit akár egyedi igény szerint is újraalkotni könnyebb, tartósabb vagy egyszerűbben hozzáférhető anyagokból (lásd például a ragasztókat, a zsanérokat vagy a csavarokat), de az értékes tömör fa minden bútor szíve-lelke. Az alapanyag a Lajos Fülöp bútornál is legtöbbször tömör dió, bükk vagy cseresznyefa, de kérésre lehet ezeknek furnéros változata is.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük