elektromos autó töltő
Tech

Milyen elektromos autó töltőkkel találkozhatunk?

Az elektromos autók, illetve az úgy nevezett hibrid autók egyre népszerűbbek, egyre többet gyártanak belőlük, mert az irántuk való kereslet is jelentősen megnövekedett. Környezetvédelmi okokra is visszavezethető, hogy sokan erre az autóra váltanak inkább, ha kocsicserére kerül sor.

Bár korlátozott a hatótáv náluk, mégis érdemes ilyen járművet választani, mert az elektromos áramot környezetbarát módon is elő lehet állítani, valamint nem vagyunk benzinkúthoz, üzemanyaghoz kötve.

Tervezés

Ha elektromos autóval közlekedünk, előtérbe kerül a tervezés. Tudnunk kell, hogy hány kilométerre szeretnénk eljutni. Ha messzebbre megyünk, mint amit az autó hatótávja lehetővé tesz, akkor útközben is kell töltenünk.

Általában a főutak mellett egyre több helyre telepítenek töltőállomásokat, melyek mellett megállva árammal láthatjuk el a kocsit. Mindenképp térképezzük fel a helyzetet, hogy hol, merre lesz lehetőségünk tölteni az autót, merre találhatunk nyilvános töltőállomást, nehogy úgy járjunk, hogy ne tudjunk tovább menni.

Gyári töltő

Amikor villanyautót vásárolunk, kapunk hozzá egy elektromos autó töltő szettet is, mely általában 10 Amperes. Célszerű ezt mindig magunknál tartani, gyakorlatilag így bármikor, bárhol feltölthetjük az autót, ha van egy konnektor, ahova be tudjuk dugni.

Figyeljünk rá, hogy ez mindig az autóban legyen, akkor nem érhet minket meglepetés, ha szükség van rá.

Villámtöltők

Útközben igen nagy segítséget adnak az úgy nevezett villámtöltők, melyek nagy teljesítményűek, meghaladják a 40 kW-t, ezért hamar feltölthetjük az autót, szinte percek alatt megvagyunk vele.

Míg bekapunk egy hamburgert, megiszunk egy kávét, elmegyünk a mosdóba, lemossuk a szélvédőt, addig az autónk is megkapja a szükséges árammennyiséget, és indulhatunk tovább.

Célállomás töltő

Ha megérkeztünk, mindenképp tegyük töltőre az e-autót, hogy bármikor újra használni tudjuk. Figyeljünk arra, hogy autónk mindig legyen menetkész, feltöltött akkumulátorral.

Az úgy nevezett célállomás töltők lassabb töltést tesznek lehetővé a kis teljesítményük miatt, általában 22 kW körüli a teljesítményük.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük