sales coach
Mindennapok

Mit csinál, hogyan segít a Sales Coach az Értékesítők eredményességének növelésében?

Először is tisztázzuk, hogy ki a Sales Coach és mi a szerepe?

Ki a Sales Coach és mi a szerepe?

Az értékesítés világa folyamatos változásokon megy keresztül, és egyre növekvő kihívásokkal szembesül. Ebben a dinamikus környezetben a Coach kiemelkedően fontos szerepet játszik a vállalkozások sikerében. De ki is valójában a Sales Coach, és mi a szerepe a vállalatok értékesítési stratégiájában?

Sales Coach: Ki is Ő Valójában?

Egy segítő, támogató szakember, aki mélyebb szinten működik. A coachinghoz nem szükséges, hogy a coachok értsenek az ügyfelek, a coachee-k szakmájához, szakterületéhez. Ez igaz a sales coachingra is, azonban tapasztalat alapján, sokkal hatékonyabbak és gyorsabb eredményeket érnek el az ügyfelekkel zajló munkában azok a szakemberek, akik rendelkeznek sales vagy sales vezetői háttérrel.

A Coach nem tréner

Például, ha a tréningeket vagy trénereket hasonlítjuk a coachinggal, a coachok semmiképpen nem trénerek. A térnerek az általános készségekre összpontosítanak, míg a Kereskeldemi vagy Értékesítői Coach egyéni szinten dolgozik az értékesítőkkel, megismerve az egyéni erősségeiket és fejlesztendő területeiket.

A Coach nem tanít

A Coach nem technikákat tanít, hanem az ügyfélben rejlő lehetőségeket, – amik mindig ott vannak csak nem jutnak felszínre – hozza elő és ezáltal segíti sokkal hatékonyabbá és eredményesebbé válni a sales vagy sales vezetőket.

Miért?

Többek között mert nem egy „idegen” vagy újként tanulandó technikát, módszert vagy éppen ötletet kell sajátjának érezni a kereskedőnek, hanem a magában rejlő, számára már sokszorosan bevált és működő dolgokat hoz felszínre és alkalmaz.

Azáltal, hogy ez a saját megoldása, sokkal hatékonyabban fog működni a számára, mint bármi más. Arról nem beszélve, hogy így önmaga tud maradni, önmagát, az egyéniségét tudja adni a sales kolléga, és nem utolsó sorban egyedi marad, egyedi lesz, amit az Ügyfelek mindig kiemelten értékelnek.

Ezáltal lesz egy sales az ügyfél szemében „trusted advisor”, azaz magyarosabban az a sales szakember, akiben nem azt látja az ügyfél, hogy mindenáron eladni szeretne számára valamit. Inkább egy megbízható szakembert lát benne, akit tényleg az ügyfél problémáit szem előtt tartva segít ügyfelének a megfelelő megoldás megtalálásában.  

Az Értékesítési Coach Szerepe

Az értékesítési coach feladata nem csupán az értékesítők (legyen ez akár személyes vagy team coaching), hanem a személyre szabott egyéni és önálló sales fejlődés biztosítása.

A Sales Coach szerepe a kommunikáció kialakításában

Szerepe a kommunikáció kialakításában kulcsfontosságú az értékesítési folyamat során. Az, ahogyan az értékesítő kommunikál az ügyfelekkel, meghatározza, hogy az üzleti kapcsolatok mennyire lesznek sikeresek és hosszú távúak.

Az Értékesítők Személyre Szabott Kommunikációja

A Coach feladata lehet akár az is, hogy segítse az értékesítőket abban, hogy hatékonyan kommunikáljanak az ügyfelekkel. Ez magában foglalja a sales személyre szabott kommunikációs stratégiák finomhangolásában való közreműködést, figyelembe véve az ügyfél egyedi igényeit és elvárásait. A Coach segít az értékesítőknek megérteni, hogyan tudják az üzenetüket úgy testre szabni, hogy az az ügyfél számára releváns és vonzó legyen. Erre akár egy remek technika a Shadow Coaching.

Egy kifejezetten eredményes Coaching technika – Sales Shadow Coaching

Fent már írtunk róla, de ennél a segítő technikánál kifejezettel lényeges – legalábbis szerintünk – a Sales szakmai háttér. A Shadow Sales Coaching esetében a Coach – természetesen a Sales és az Ügyfél beleegyezésével – részt vesz az ügyféltárgyalások némelyikén közösen a kereskedővel, salessel vagy értékesítővel. Ilyenkor természetesen a Coach passzív résztvevő, megfigyelő. Azonban a tárgyalások után kimagasló hatékonysággal tudja támoagtni a Sales fejlődését az ügyféltárgyalások nem csak a kommunikációs, hanem a tárgyalások minden aspektusában.

Az Empátia Szerepe az Értékesítő Kommunikációjában

Az empatikus kommunikáció az egyik a sok közül, amit az Értékesítői Coach elősegíthet. A Sales általában a szakmájából és a kereskedőket alkalmazó vállalatok kőkemény célszámaival kapcsolatos elvárásaiból adódóan a sales szakma nem az empatikusságáról híres. Azonban a sikerességhez és a hosszú távú, elégedett ügyfélkapcsolatokhoz bárhogy is nézzük, ez elengedhetetlen.  Az, hogy az értékesítők képesek legyenek belehelyezkedni az ügyfél helyzetébe, segít megérezni az igényeket és aggodalmakat. Az empátia által kialakuló kapcsolatok hosszú távúak és eredményesek, és a Kereskedelmi Coach segít kifejleszteni az értékesítők empátiakészségét.

Konfliktuskezelés és Érvelési Készségek

Az értékesítés során gyakran előfordulnak konfliktusok vagy nehéz helyzetek. A Coach segít az értékesítőknek kifejleszteni hatékony konfliktuskezelési és érvelési készségeket. A cél az, hogy az értékesítő magabiztosan és hatékonyan tudjon reagálni az ilyen helyzetekre, megőrizve az ügyféllel való jó kapcsolatot.

A konfliktuskezelés és érvelési készségek olyan képességek, amelyek segítenek az értékesítőknek a különböző személyiségekkel való kommunikációban, megoldásokat találni a problémákra, és hatékonyan határozni a célokat. A szakmai Coach segít az értékesítőknek ezeket a készségeket fejleszteni és alkalmazni a munkahelyükön és az Ügyfeleknél egyaránt.

A Coach általában az alábbi módon támogatja az értékesítőket konfliktuskezelés és érvelési készségek vonatkozásában:

 • Konfliktuskezelés:

Támogatja az értékesítőket, hogyan kezeljék a konfliktusokat vagy nehéz helyzeteket, amelyek előfordulhatnak az ügyfelekkel, a csapattársaikkal vagy a vezetőikkel. A Coach nem mutatja meg az alapvető konfliktuskezelési stratégiákat és technikákat, hanem segít azok feloldásában és megfelelő kezelési módjának kialakításában.

Például versengő, problémamegoldó, kompromisszumkereső, elkerülő vagy alkalmazkodó. Az Értékesítői Coach segít az értékesítőknek megtalálni a legmegfelelőbb megoldást egy konkrét konfliktus esetén, figyelembe véve mindkét fél igényeit és érdekeit.

 • Érvelés:

A Coach segít az értékesítőknek fejleszteni az érvelési készségüket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy objektíven és hatékonyan vizsgálják a piaci helyzetet, a versenytársakat és az ügyfeleket. Segít megtalálni az értékesítőkben a legjobb saját módszereiket, hogy hogyan használják a legjobb forrásokat és eszközöket az információgyűjtéshez és elemzéshez.

A konfliktuskezelés és érvelési készségek fontosak ahhoz is, hogy az értékesítők sikeresen teljesítsék feladataikat. Ezek a készségek növelik az ügyfélkapcsolatok minőségét, növelik a vevő / ügyfél elkötelezettségét és növelik a termelést és az eredményességet.

Az Aktív Hallgatás Művészete a Sales Coachingban

Az aktív hallgatás egy olyan kommunikációs készség, amely során a hallgató teljes figyelmét a beszélőre összpontosítja, és visszajelzést ad a megértéséről. Az aktív hallgatás nemcsak a Sales vagy az Értékesítői Coachingban, hanem minden olyan helyzetben fontos, ahol fontos a másik fél megértése, például a tárgyalásokban, a konfliktuskezelésben vagy a személyes kapcsolatokban.

Az aktív hallgatás készsége is kiemelt szerepet kap a Értékesítői Coachingban. Az értékesítőknek fontos megérteni az ügyfél szükségleteit, és erre csak az aktív hallgatás révén van lehetőség. Az Értékesítői Coach olyan erősségek felszínre hozásában segíti ügyfelét a coachee-t, jelen esetben az Értékesítőt, Kereskedőt, amelyek segítenek jobban koncentrálni az ügyfél által elmondottakra és megfelelően reagálni.

Az aktív hallgatásnak számos előnye van, amelyek közül a salesek, az értékesítők számára a legfontosabbak a következők:

 • Az ügyfél szükségleteinek jobb megértése: Az aktív hallgatás révén az értékesítők pontosabban meg tudják érteni az ügyfél igényeit, ami segít abban, hogy megfelelőbb megoldásokat kínáljanak.
 • Az ügyfél bizalmának növelése: Az aktív hallgatás azt mutatja az ügyfélnek, hogy az értékesítő érdeklődik iránta, és hogy valóban meg akarja érteni a problémáját. Ez növeli az ügyfél bizalmát az értékesítőben, és nagyobb valószínűséggel köt üzletet vele.
 • A kapcsolatok erősítése: Az aktív hallgatás révén az értékesítők mélyebb kapcsolatokat tudnak kialakítani az ügyfelekkel. Ez segít abban, hogy az értékesítők megbízható partnerekké váljanak az ügyfelek számára, és hogy hosszú távú kapcsolatokat építsenek ki velük.

Az aktív hallgatás készségét a Coachok segíthetik fejleszteni az értékesítőknél. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

 • A figyelés: Az értékesítőknek arra kell törekedniük, hogy teljes figyelmüket a beszélőre összpontosítsák. Ez azt jelenti, hogy szemkontaktust kell tartaniuk, nem szabad elkalandozniuk a gondolataikban, és nem szabad befejezniük a beszélő mondatát.
 • A visszajelzés: Az értékesítőknek visszajelzést kell adniuk a megértéséről. Ez azt jelenti, hogy kérdéseket kell feltenniük, összefoglalniuk kell a beszélő gondolatait, vagy megerősíteniük kell, hogy helyesen értették-e a beszélőt.
 • A nyitottság: Az értékesítőknek nyitottan kell hallgatniuk, és nem szabad előre megítélniük a beszélőt. Ez azt jelenti, hogy el kell fogadniuk, hogy az ügyfélnek más nézőpontja lehet, és hogy nem kell egyetérteniük vele.
 • Kérdésfeltevés: Az értékesítőknek meg kell tanulniuk, hogyan tegyenek releváns és hasznos kérdéseket az ügyfélnek.

Az aktív hallgatás egy olyan készség, amely gyakorlással fejleszthető. A Coachok általi segítő technikák segíthetnek az értékesítőknek abban, hogy hatékonyabban hallgassanak, és hogy jobban megértsék az ügyfelek szükségleteit.

Néhány konkrét példa az aktív hallgatás gyakorlati alkalmazására a coachingban értékesítési oldalról tekintve:

Az értékesítő megkérdezi az ügyfelet, hogy miért keresi a terméket vagy szolgáltatást. Az ügyfél válasza segít az értékesítőnek abban, hogy jobban megértse az ügyfél szükségleteit.

Az értékesítő visszatükrözi az ügyfél szavait vagy érzelmeit. Ez segít az ügyfélnek abban, hogy érezze, hogy az értékesítő megérti őt és az igényeit.

Az értékesítő kérdéseket tesz fel az ügyfélnek, hogy jobban megértse a helyzetét. Ezek a kérdések segítenek az értékesítőnek abban, hogy azonosítsa az ügyfél igényeit.

Az aktív hallgatás egy értékes készség, amely segíthet az értékesítőknek abban, hogy sikeresebbek legyenek a munkájukban. A Coaching révén az értékesítők megtanulhatják, hogyan használhatják az aktív hallgatást a sikeres értékesítés érdekében.

Az Érzelmi Intelligencia (EQ) Fejlesztése Coaching Támogatással

Az érzelmi intelligencia (EQ) egy olyan készségkészlet, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy felismerjék, megértsék és kezeljék saját érzelmeiket, valamint mások érzelmeit. Az EQ-nak fontos szerepe van a kommunikációban, mivel segít az embereknek abban, hogy hatékonyabban kapcsolódjanak egymáshoz.

Az Érzelmi Intelligencia Fejlesztése

Az érzelmi intelligencia szintén kiemelkedő fontosságú a kommunikációban és az értékesítésben. A Coach segít az értékesítőknek felismerni és kezelni az érzelmeiket, és segít az ügyfelekkel való interakció során is az érzelmi kapcsolatok építésében. Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít abban, hogy az értékesítő hatékonyabban tudjon kezelni különböző helyzeteket.

Az érzelmi intelligencia négy fő területe

Empátia

Az empátia az a képesség, hogy megértsük mások érzelmeit. Az empatikus értékesítők képesek felismerni az ügyfelek érzelmeit, és megfelelően reagálni rájuk.

Önszabályozás:

Az önszabályozás az a képesség, hogy kezeljük saját érzelmeinket. Az önszabályozott értékesítők képesek megőrizni a nyugalmukat stresszes helyzetekben is.

Motiváció:

A motiváció az a képesség, hogy elérjük a céljainkat. A motivált értékesítők hajlandóak keményen dolgozni azért, hogy sikeresek legyenek.

Közösségi készségek:

A közösségi készségek az a képesség, hogy hatékonyan kommunikáljunk és együttműködjünk másokkal. A jó közösségi készségekkel rendelkező értékesítők képesek kialakítani és fenntartani erős kapcsolatokat az ügyfelekkel különböző helyzeteket.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít az értékesítőknek abban, hogy:

 • Hatékonyabban építsenek kapcsolatokat az ügyfelekkel: Az érzelmileg intelligens értékesítők képesek megismerni az ügyfelek szükségleteit és vágyait, és megfelelően reagálni rájuk. Ez segít abban, hogy megbízható partnerekké váljanak az ügyfelek számára.
 • Hatékonyabban kezeljék a stresszt: A stressz egy természetes része az értékesítési munkának. Az érzelmileg intelligens értékesítők képesek kezelni a stresszt, anélkül, hogy ez befolyásolná a teljesítményüket.
 • Hatékonyabban kezeljék a konfliktusokat: A konfliktusok elkerülhetetlenek az értékesítésben. Az érzelmileg intelligens értékesítők képesek hatékonyan kezelni a konfliktusokat, anélkül, hogy ez károsítaná a kapcsolatot az ügyféllel.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyakorlással és tanulással lehetséges.

A sales coachok olyan gyakorlatokat és technikák felszínre hozásában támogatják az értékesítőket, amelyek segítenek az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

Néhány konkrét tipp az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez az értékesítésben:

 • Figyelje meg saját érzelmeit: Az első lépés az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez az, hogy megtanulja figyelni saját érzelmeit. Figyeljen arra, hogyan érzi magát különböző helyzetekben, és próbálja megérteni, hogy ezek az érzelmek miért alakulnak ki.
 • Tanuljon meg mások érzelmeit felismerni: Az érzelmi intelligencia másik fontos része az, hogy megtanulja felismerni mások érzelmeit. Figyeljen a testbeszédre, a szemkontaktusra és a szavakra, hogy megtudja, hogyan érzik magukat a körülöttünk lévő emberek.
 • Tanuljon meg hatékonyan kommunikálni az érzelmeivel: Az érzelmi intelligencia fejlesztésének fontos része az is, hogy megtanulja hatékonyan kommunikálni az érzelmeivel. Amikor érzelmileg megterhelő helyzetben van, próbálja meg nyugodtan és egyértelműen megfogalmazni az érzéseit.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése egy életen át tartó folyamat. Azonban a gyakorlással és tanulással mindenki képessé válhat arra, hogy hatékonyabban kezelje az érzelmeit és építsen erős kapcsolatokat másokkal.

A Coach szerepe a kommunikáció kialakításában kiemelkedő az értékesítési folyamat során. A személyre szabott kommunikációs stratégiák, az empátia, a prezentációs technikák, a konfliktuskezelés és az érzelmi intelligencia fejlesztése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az értékesítő sikeres legyen az ügyfelekkel való kommunikációban. A Coach által nyújtott iránymutatás és támogatás révén az értékesítők képesek fejleszteni készségeiket és növelni az üzleti eredményességüket.

Összegezve

A Sales Coach kiemelkedő szerepet tölt be az értékesítési folyamatban, segítve az értékesítőket az ügyfelekkel való hatékony kommunikációban és az üzleti siker elérésében.

A Coach egy olyan segítő szakember, aki személyre szabott coaching segítségével fejleszti az értékesítők készségeit és stratégiáit. Egyéni szinten dolgozik az értékesítőkkel, feltárva az egyéni erősségeiket és fejlesztendő területeiket.

Az értékesítőkkel való munkában a Coach hangsúlyt helyez a személyre szabott kommunikáció kialakítására. Az aktív hallgatás és az empátia segítségével az értékesítők mélyebb megértést érhetnek el az ügyfelek szükségleteiről, ezáltal erősítve a kapcsolatokat és növelve a bizalmat.

A Coach támogatja az értékesítőket a konfliktuskezelésben és az érvelési készségek fejlesztésében is. Az értékesítés során gyakran előforduló nehézségek kezelésében segítve az értékesítőket, így ők magabiztosabban és hatékonyabban tudnak reagálni az ilyen helyzetekre.

Az érzelmi intelligencia (EQ) fejlesztése is fontos eleme a Sales Coachingnak. Az értékesítőknek segít felismerni és kezelni saját érzelmeiket, valamint az ügyfelek érzelmi reakcióira hatékonyan reagálni. Az EQ fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az értékesítők hatékonyabban kezeljék a stresszt és kialakítsanak erős kapcsolatokat az ügyfelekkel.

Végül, a Sales Coach által nyújtott iránymutatás és támogatás révén az értékesítők képesek fejleszteni készségeiket és növelni az üzleti eredményességüket. Az egyedi coaching segíti az értékesítőket abban, hogy autentikusak maradjanak, és megbízható, az ügyfél igényeire fókuszáló szakemberekké váljanak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük