Egészség,  Mindennapok

Mi is az a csalánkiütés és hogyan kezeljük?

Urticaria – ez egyfajta kiütés, főleg allergiás eredetű, amely dermatitisben és más bőrbetegségekben fordul elő.

Szinonimája a csalánkiütés. Elvileg ez egy tünet, nem önálló betegség. Például allergiás sokk, bronchiális asztma vagy valamilyen autoimmun betegség bőrmegnyilvánulása. Rendkívül ritkán az urticaria független allergiás reakció, kísérő tünetek nélkül.

A csalánkiütés fertőző?

Az urticaria nagyon gyakori, ezért sokan kérdezik, hogy megfertőzhetnek-e vele egy másik embert. Tekintettel arra, hogy a betegség nem fertőző, a beteg ember fertőzése még maximális szoros érintkezés esetén sem lehetséges. 

De ha a csalánkiütés valamilyen fertőző folyamat tünete, akkor valójában fennáll a kockázati tényező a fertőzés beteg személyről egészséges emberre való átvitelére. De egy egészséges ember elkapja a fő betegséget, és nem biztos, hogy ugyanaz a tünete lesz – kiütés. 

Rövid válasz: A csalánkiütés nem fertőző, de az azt okozó betegség az lehet!

Hogy néz ki?

A csalánkiütésnek nevezett kiütés vörös, hólyagos kiütés. A csalánforrázás eredményére hasonlítanak, innen ered a másik neve is. Ezek a fájó foltok viszketnek és égnek. 

A viszkető foltok száma, valamint méretük az urticaria súlyosságától függ. Az ilyen típusú kiütések megkülönböztető jellemzője vándorló és nem állandó jellege – néhány óra alatt eltűnik, és egy másik területen jelenik meg.

Lezuhanyozhatunk, ha ilyen kiütések vannak a bőrünkön?

A csalánkiütéses fürdés nemcsak lehetséges, hanem szükséges is. A normál higiénia hiánya bakteriális fertőzés kialakulásához vezethet.

De! Vannak ismert szabályok, amelyek biztosítják, hogy a vizelés ne rontsa a beteg állapotát.

A fürdés szabályai

 • A víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 35 fokot. A magasabb hőmérsékletű víz növeli az erek áteresztőképességét, aminek következtében fennáll annak a veszélye, hogy a kiütések mérete fürdőzés után megnő;
 • Ne használjon durva szivacsot vagy más olyan eszközt szappanozáshoz és dörzsöléshez, amely sérülést okozhat a bőrön. Az ideális megoldás egy puha porózus szivacs vagy kézi szappanozás;
 • A tisztítószerek nem tartalmazhatnak súroló hatású részecskéket. Nem tartalmazhatnak erős kémiai összetevőket, amelyek irritálhatják a bőrt. A veszélyes termékeket élénk színükről vagy erős aromájukról ismerheti fel. Előnyösek a hipoallergén szerek;
 • A fürdő időtartama nem haladhatja meg a 15 percet, és a csalánkiütés akut formája esetén – lehetőleg 5 percet – a port és a zsírt a lehető leggyorsabban lemosni;
 • Zuhanyozás után természetes anyagból készült puha törülközővel töröljük át a testet;
 • Végül a betegnek felírt gyógykenőcsöt vagy más helyileg alkalmazható szert alkalmazunk.

Másodlagos bakteriális fertőzés (gennyedés) jelenlétében tilos a fürdőzés. A beteg gyorsan lezuhanyoz, próbálja meg ne érintse meg a gennyes folyamattal rendelkező területeket.

Hogyan kezeljük?

Az első irány a következőket tartalmazza:

 • Hipoallergén étrend meghatározása élelmiszer-urticariában;
 • Bőséges hidratálás az allergének gyors eltávolításához a szervezetből;
 • Külső hatások eltávolítása vagy csökkentése kontakt, hideg, szoláris, vízi és vibrációs csalánkiütés esetén;
 • Az optimális hőmérsékleti rendszer betartása;
 • A stresszes helyzetek kizárása és a fizikai aktivitás korlátozása kolinerg urticaria esetén;
 • Gyógyszerek korlátozása gyógyászati ​​okok esetén.
 • Az esetek nagy százalékában soha nem találják meg az okot, ezért antihisztaminokat használnak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük