autózás nyáron
Mindennapok

Hogyan készítsük fel az autónkat a nyárra?

A biztonságos közlekedés fontosságát nem kell hangsúlyozni, mert ez saját magunk miatt, illetve a többi résztvevő érdekében is kiemelt jelentőséggel bír. Ezért  fontos, hogy elvégezzünk egy-két ellenőrzést, átalakítást járművünkön, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik. Fel kell készíteni autónkat a nyári igénybevételre, ami más jellegű ugyan, mint a téli, de legalább annyira jelentős.

Ha minden rendben van az autónkkal, akkor is érdemes elvinni egy szervizbe általános átvizsgálásra, hogy valóban így van-e. Biztonságosabb, ha szakemberek nézik át.

Váltsunk gumit és szélvédő mosó folyadékot

Azt gondolhatjuk, hogy miért ne hagyhatnánk fent a téli gumit nyárra is. Ez nem igazán jó ötlet, mert a téli guminak a melegben megnő a fékútja, másképp fog viselkedni. Mindenképp cseréljük le. Az ablakmosó is cserére szorul, hiszen abba már nem szükséges fagyállót tenni, de más adalékanyagot viszont igen, annak érdekében, hogy a rovarok, bogarak tetemei, galambok, más madarak ürüléke, fák nedvei eltávolíthatók legyenek a szélvédőről.

A gumialkatrészeket is ellenőriztessük, mert a téli hideg megviselheti azokat. Ez a futóműre és a fékre, fékfolyadékra is igaz, mert lehet, hogy állítani kell rajtuk valamit.

Klíma

Elengedhetetlen, hogy a légkondicionálót is kitisztítsuk. Lerakódhat a belsejében penész, megtelepedhet benne a gomba, elszaporodhatnak a baktériumok. Komoly légúti betegségeket szedhetünk össze, hiszen a ventilátor ezeket a kórokozókat mind az utastérbe juttatja. Figyeljünk a pollenszűrőre is, hogy mikor jön el a gyártó által ajánlott csere ideje. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mikor volt, akkor inkább tegyük meg, évente egyszer általában úgyis előírás. Jobb megelőzni a bajt.

Apróságok

Apróságnak tűnhet, de nem az. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az izzókészletet, az elakadást jelző háromszöget, a vontatókötél, emelő és a kerékkulcs meglétét, azt, hogy lejárt-e az elsősegély nyújtó doboz szavatossága. Nem árt, ha láthatósági mellény is van a kocsiban, mert néhány külföldi országban ez is kötelező tartozék.

Vizsgáljuk meg a pótkereket is, és annak guminyomását, ha esetleg szükség lenne rá, akkor használható legyen.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük