Mindennapok

7 módja annak, hogy örömet szerezz az öreg kutyádnak

Kutyád öregedését végignézni inkább fájdalmas, mint jó érzés. Az emberrel ellentétben a kor nem jelent több eredményt és újabb tapasztalatot. Az életkor nem jár nyereséggel, ha kutyákról van szó. Ehelyett inkább szünetet jelent. Megkezdik az utazást a régi, törékeny önmagukhoz, amíg el nem jön az idő.

Ahogy a fizikai énjük gyengül, úgy gyengül az érzelmi énjük is. És ekkor kell viszonoznod a szívességüket! Pontosan ekkor van a legnagyobb szükségük rád.

Tudjuk, tudjuk. Lehet, hogy egy kicsit zavarba jön a koncepciótól. Hogyan segíthetsz nekik?

Nos, ebben a cikkben pontosan ezzel foglalkozunk. Itt felsoroljuk a 7 legjobb módszert, amivel hatékonyan örömet szerezhetsz a kutyád élete vége felé.

 Nézzük meg őket!

Töltsetek együtt több időt

A legjobb módja annak, hogy örömet hozzál öreg kutyád életébe, ha megadod neki azt, amire a legjobban vágyik! Az pedig abszolút nem kérdés, hogy a kutyád semmi mást nem akar tőled, csak az idődet.

Ahogy a kutyád öregszik, nem lesz képes egyedül megszerezni az idődet. Nem fogja tudni felhívni magára a figyelmedet, miközben te a zsúfolt napirendeddel haladsz. Idővel elveszíti azt a képességét, hogy ölbe pattanjon, miközben te dolgozol. Talán túl nagy lesz. A teste több alvást fog követelni, mivel a legkisebb tevékenységtől is elfárad. Ezért rád hárul majd a feladat, hogy felemeld és simogasd a testét, a bundáját ehhez használjunk a megfelelő kutya ápolószereket, amiket itt találhatsz.

Ha már régóta nem tartottad a szőrös pajtásodat a karodban, állj fel, és hívd oda magad mellé. Hagyd, hogy kutyád leüljön melléd a kanapéra, miközben tévét nézel. Szánj egy kis időt arra, hogy a kutyáddal a kertben töltsd az időt. És időnként ülj le vele osztatlan figyelemmel. Fésüld meg a kutyád szőrét, ápold, és ülj le vele csendben. Ez örömmel tölti el a kutyádat, és időt nyerhetsz, hogy az élet fontosabb dolgain elmélkedj.

Segíts a kutyusodnak szociálisan lépést tartani

Mint korábban említettük, szőrös pajtása már nem fog tudni úgy ugrálni, szaladni, sőt futni sem, mint fiatal korában. Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy jó társaságot nyújt a körülötte játszadozó fiatal kutyáknak, és gyakran egyedül marad. Ez pedig különösen igaz, ha több kutyát tartasz. A fiatalok ugyanis felülmúlják idős pajtásodat, és gyakran egyedül tölti az időt, miközben a többieket figyeli, akik kirobbanó energiától duzzadnak.

Az ilyen helyzetek az elszigeteltség érzését kelthetik. Ennek kivédésére azt javasoljuk, hogy segítsd a kutyádat szociálisan lépést tartani. Ezt úgy tehetjük  meg, hogy hagyjuk, hogy kutyánk elvegyüljön a vele egykorú kutyákkal. Vigyük el kutyánkat egy állatmenhelyre, vagy engedjük, hogy a szomszéd kutyákkal töltse az időt, ha ők is ebbe a kategóriába tartoznak.

Ettől eltekintve engedjük meg kutyánknak, hogy meglátogassa az idősotthonokat. Az idős kutyák remek terápiás kutyák. Az ilyen tevékenység pedig segíthet pótolni a régi elfoglaltságaikat, például a kutyakiállításokon való részvételt.

Foglalkozzon kevésbé megerőltető játékokkal

Kutyánk jelenlegi egészségi állapota miatt nem tisztességes olyan játékokkal biztatni, amelyek nehéz fizikai aktivitást igényelnek. Az apportírozás helyett fontoljuk meg, hogy rejtvényeket és interaktív kutya játékokat adjunk nekik.

A fiatal kutyákkal ellentétben a szenior kutyák szeretik ücsörögve tölteni az idejüket. A rejtvények és az interaktív játékok kiválóan segítik őket abban, hogy elköteleződjenek és kiteljesedve töltsék az időt. Ez szellemileg aktívan tartja őket, és elűzi a magányosság vagy a depresszió rohamait.

Készítsük el kutyánk portréját

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy örömet szerezzünk idős kutyánk életének, ha egy kutyaportréval kedveskedünk neki. Bár a kutyák képtelenek ugyanúgy tudomásul venni egy portrét, mint az emberek, ez mégis tekintélyt és értéket adhat nekik.

Ahogy a nappaliban vagy a szobájukban felakasztott keretben láthatják magukat, úgy fogják érezni, hogy jobban elismerik őket a család részeként. És ez olyasmi, amire minden kutya vágyik.

Ráadásul ez nekünk is nagyon jót fog tenni. Ahogy a portré felkerül a falra, megörökíted szeretett kutyádat, és még halála után is veled marad.

Menj vele és szerezz emlékeket

Amellett, hogy elkészítjük a kutyánk portréját, fontoljuk meg, hogy elmegyünk a kutyával szórakozni. Most, hogy megyünk, vagy futunk, nem biztos, hogy a kutyánk üldözni fog minket, és a farkát csóválva jön a hátunk mögött. Ehelyett lehet, hogy leül egy sarokra, és utólagosan figyeli, ahogy távolodunk.

Tegyünk tehát szívességet a kutyánknak, és vigyük magunkkal, amikor csak tehetjük. Tervezzünk vele autós kirándulásokat, természetesen ne felejtsük el az utazáshoz a megfelelő kutya biztonsági övet se, amit kutyahámhoz csatlakoztatva használjunk. Vigyük túrázni, fedezzük fel együtt a világot!

Kényeztesse magát illatjátékokkal

Azon kívül, hogy kirakós játékokkal és interaktív játékokkal látjuk el őket, javasoljuk, hogy játsszunk  illatjátékokat. Kutyánk érzékszervi képességei idővel gyengülni kezdhetnek. Éppen ezért fontos, hogy olyan tevékenységekbe vonjuk be őket, amelyek megerősítik érzékszervi képességeiket. Néhány a legjobb játékok közül, amelyeket játszhatunk velük:

  • Körutazás
  • Találd meg, aki megtartja

Mindegyik játékban egy illatosított tárgyat használunk csaliként. Az illatos tárgy pedig itt nem más, mint az étel.

Engedd meg nekik, hogy válasszanak

Végül pedig engedjük meg öreg kutyánknak, hogy válasszon. Az idős kutyánk legalább ezt megérdemli! A kutyák egész életükben csendben engedelmeskedtek nekünk, és hagyták, hogy mi vezessük őket. Akaratukat és kívánságaikat azonban elhanyagolták. Tehát ha a kutyánk le akar ülni mellénk, miközben elfogyasztjuk az ebédünket, hagyjuk!

Végső gondolatok

Mindent egybevetve, nem is olyan nehéz szőrös pajtásunknak örömöt nyújtani, mint amilyennek látszik. Csak a megfelelő figyelem, gondoskodás és útmutatás kérdése. Sok sikert!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük