zöldségek
Mindennapok,  Otthon

Ötletek kis kertbe vagy udvarba

Sokan azt gondolják, hogy egy szép kert kialakításához sok hely kell. De elültetni kedvenc növényeit, kialakítani egy szép étkezőt vagy csak egy helyet a kikapcsolódásra, még akkor is, ha korlátozott a hely, ez a feladat nem olyan nehéz és lehetetlen. 

Számos módja van annak, hogy kertjét a lehető legjobban rendezze, és hogyan használja fel intelligensen minden egyes centiméterét. Cikkünkben adunk néhány kis kert ötletet.

Kombinálja a pázsitot és a térkövet

Ha nincs helye külön terasznak vagy pázsitnak, miért ne kombinálná mindkettőt? Könnyedén sétálhat a helyszínen egy esős napon – állhat szilárd támasztékon, de ugyanakkor élvezheti a gyepszőnyeget és a növények aromáját.

Keverje össze a virágokat, gyümölcsöket és zöldségeket

Nincs helye zöldségágyásnak? Próbáljon ehető növényeket évelők közé ültetni.

A petrezselymes kertben különböző magasságú edénykészletet hoz létre, ahol hagymát, mentát és majoránnát, szedret, áfonyát és epret, valamint különféle zöldségeket termesztenek – a póréhagymától a cukkiniig.

Tervezzen ülőhelyeket

Ahhoz, hogy kihasználja a kert gyógyító erejét és pihenjen a zöldellő között, ügyeljen a részletekre.

Nem számít, milyen kicsi a kertje, válasszon állandó és kényelmes helyet a kikapcsolódásra.

Használjon függőleges felületeket 

A kis kertünkben fontos minden hasznos területet kihasználni. Ha nagy kerti konténerekkel vagy dobozokkal rendelkezik, akassza fel és töltse meg megfelelő növényekkel az élő fal hatás érdekében, így fillérekből létrehozott kerti ötletekkel dekorálhatunk.

Adjon hozzá tavat

A csobogó víz hangja segít ellazulni és elfedni a kellemetlen hangokat, különösen városi környezetben. A közelbe nedvességkedvelő növényeket lehet ültetni, a tavaknak pedig nem kell látványosnak lenniük.

Építsen fedett étkezőt

Ha kis kertjében étkezősarok is található, vegye körül ezt a területet növényzettel. Egy ilyen megoldás segít elrejteni a valódi méreteket, és a növényekkel benőtt sarok hatását hozza létre.

Függő ereszcsatorna létrehozása

A régi csatornák segítségével szép függőkertet lehet kialakítani. A szükséges ereszcsatornák száma az ültetni kívánt kert méretétől függ. 

A csatornás kertek lehetővé teszik, hogy kihasználja az udvar körüli függőleges teret, így még akkor is termeszthet virágot, fűszernövényeket és zöldségeket, ha nincs is sok fűben. Ügyeljen arra, hogy olyan helyet válasszon, ahol minden nap néhány óra közvetlen napfény éri. 

Az ereszcsatornás kertek egy kis természetes kerítést vagy elválasztót is biztosítanak kertjének.

Hordozható konténerkert

A konténerkertek nagyszerűek, mert hordozhatóak. Ha mozgatnia kell őket, megteheti anélkül, hogy aggódnia kellene a fű újranövése miatt a kertben. 

Ha van kerítése vagy fedélzete, a konténerek számára kialakított virágoskert nagyszerű módja annak, hogy egy kis szépséget adjon a területhez, és helyet takarítson meg az ültetésnek. 

Válasszon színes vödör ültetőgépeket, és egyszerűen akassza fel őket a kerítésre, vagy akár a párkányokra és a ház körüli egyéb helyekre is felakaszthatja.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük