Mindennapok

Ügyvédi feladatok

Ha ingatlant szeretnénk vásárolni, akkor sok bosszúságtól, utánajárástól és költségtől megkímélhetjük magunkat, ha már akkor ügyvédhez fordulunk, mielőtt tárgyalásba kezdünk a megvétellel kapcsolatban az eladóval.

Semmiképp ne kötelezzük el magunkat, ne írjunk alá a vétellel kapcsolatban szándéknyilatkozatot, illetve pénzt se adjunk át, csak akkor, ha ezt egyeztettük az ügyvéddel, és ő rábólintott

Földhivatali eljárás

Hazánkban a földhivatali eljárás ügyvédhez kötött. Bár ingatlan adásvételi szerződés köthető ügyvéd nélkül is, ha tartalmazza a szükséges adatokat. Mindenképp írásba kell foglalni, szóban nem köthető.

Azonban hiába van egy érvényes szerződésünk, tulajdonjogot az ingatlan felett csak akkor szerzünk, ha az az illetékes Földhivatal bejegyezte. A bejegyzéshez azonban mindenképp szükséges, hogy az ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi ellenjegyzéssel legyen ellátva – tehát hiába van lehetőség arra, hogy magát a szerződést ügyvéd nélkül kössük meg, a továbblépéshez mindenképp ügyvédre vagy közjegyzőre van szükségünk. Ennek hiányában nem tudjuk a tulajdonjogot megszerezni.

Ügyvédre azért is szükségünk van, mert a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmet is csak az ügyvéd nyújthatja be a Földhivatalhoz.

Fentieken túl nem úri huncutság az ügyvéd megkeresése, mert olyan dolgokra is felhívhatja a figyelmünket, olyan információkkal láthat el az ingatlan adásvételi szerződés megkötése kapcsán, amire álmunkban sem gondolnánk.

Mivel egy ingatlan adásvétele több tíz milliós költséggel jár, ezért nagyon sokat bukhatunk, ha nem vagyunk tisztában a jogi folyamatokkal, eljárási renddel.

Ajándék

Ezek után nem meglepő, hogy az ingatlan ajándékozási szerződés megkötéséhez is ügyvédre van szükség. Sőt, nem csak ügyvédre, hanem a megajándékozni kívánt félnek is ott kell lennie, ugyanis ahhoz, hogy érvényes legyen ez a jogi aktus, ahhoz az ajándékot el is kell fogadnia.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy amennyiben ingatlanról van szó, azaz az ingatlan a szerződés tárgya, akkor az ingatlan ajándékozási szerződés írásba foglalása kötelező, azt az ügyvédnek szintén ellen kell jegyeznie, vagy közokiratba kell foglalnia. Ezt követően szintén a Földhivatalhoz kell benyújtani, hogy a megajándékozott tulajdonjogot szerzett az ingatlan felett.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük