Tech

Szövegszerkesztés, szöveg formázása

Kell-e és ha igen, akkor milyen, hogyan és mivel oldható meg?! Már pedig, a válasz egyértelműen igen.

Ritkán találkozni magával a szövegszerkesztés fogalommal, ám rendszeresen műveljük mindannyian.

A szövegszerkesztés = az írt szöveg érthetőbbé-, értelmezhetőbbé tétele.
Erről senki sem mondhat le, hiszen nincs kínosabb, mint egy félreértelmezett üzenet, email, leírás! Amikor százalékszámítást kalkulálunk, akkor csak egy féleképpen tudjuk azt tenni, a gondolataink leírásánál jobban figyeljünk.

Szövegszerkesztés – formázások

Általános szabály nincs az alkalmazásukhoz, érzésre, ránézésre kell ezt elvégezni.

A formázásokat akkora számban kell alkalmazni, amennyit a mondanivalók megkíván. Néha a kevesebb több, ne essünk túlzásba! Egy-egy speciális formázást is bevethetünk, mint pl a kiskapitális formázás.

Szövegszerkesztés, karakterformázás

A karakter- vagy betűformázás elsősorban a kiemelést, a hangsúlyozást tudjuk elérni. Az így megformázott szövegrész, szó vagy kifejezés azonnal vonzza a tekintetet.

Úgy és annyit formázzunk így, hogy az olvasó pusztán rátekintve a szövegre, a kiemelt szavak, kifejezések és szövegrészekből a teljes leírás lényegét le tudja venni.

A karakterformázások vagy betűformázások közös jellemzője, hogy ki kell jelölni a formázandó szövegrészt. Miben mások?

3 általánosan alkalmazott formázás:

 • félkövér formázás – a leginkább kiemelő formázás
 • dőlt karakterek fontosságot fejeznek ki. Pl a leírást megtörhetjük egy-egy megjegyzéssel, amely ugyan a fő gondolatok sorában nincs benne, de fontos, hozzátartozik a fő magyarázat/leírás áramlatához.
 • színes betűk alkalmazása különösen akkor, ha jelentéssel bír a szín. Pl. tiltást kifejező szövegrészt lehet pirossal formázni, veszélyt jelző szövegrészt narancssárga színnel. A színekkel egyébként óvatosan a weben, nehogy belekavarjon a dizájn színeibe.

2 NEM javasolt formázás:

 • aláhúzás Az írógépek idejében – jobb híján -, aláhúzással lehetett szövegrészt kiemelni. Ma már szinte TILOS a használata, az aláhúzás kizárólag a linkek és url-k számára fenntartott formázás, így megtévesztő lehet más szövegrészek aláhúzással történő formázása. Számtalan formázási különlegesség létezik, válogass azokból, lásd alább!
 • CSUPA NAGYBETŰK – üvöltést jelent és fejez ki, ezért NE használd! Taszítja az olvasót. Ha üvöltenél, használj ikonokat.

A szövegszerkesztés téma kiapadhatatlan, a GevaPC Tudástár szövegszerkesztés kategóriája bőven szolgáltat leírásokat és magyarázatokat.

Szövegszerkesztés – bekezdés formázása

A bekezdés formázás legfőbb ereje a szöveg függőleges irányú tagolása.

A bekezdés jellemzői, formázásukkal könnyebben áttekinthetővé és olvashatóvá tesszük a szöveges leírást, üzenetet. 3 formázás, a leggyakoribb bekezdés formázások közül:

 • A bekezdés sorokból áll – az Enter beviteléig tart. A sorok távolságával szabályozhatjuk a szöveg szellősségét, függőleges irányú átláthatóságát. A jó sortávolság segíti a szemet a sor végigolvasásában.  A sor hosszától függ mekkora az optimális sortáv, dönts róla ránézésre!
 • A bekezdés előtt és utána alkalmazott térköz.
  Térköz alkalmazása az olvasást könnyíti meg, de pl. weben a szűrt információgyűjtést, a gyors áttekintést is segíti.
 • Felsorolás, sorszámozás – bekezdések rendezhetők felsorolássá vagy számozott listává.
  A felsorolás bekezdései előtt valamilyen szimbólum van, ahogy a jelen felsorolás bekezdései előtt is. A bekezdésen belül lehet sortörés, amellyel a szöveg mindenképpen új sorban folytatódik, egyébként pedig rugalmasan törik a szöveg a sor hosszától függően.

Az említett formázások csak egy szűk kínálat a lehetőségekből. A szövegszerkesztő program(pl MS Word, Google docs, …) is kínálhat további lehetőségeket a formázáshoz, ám a legfontosabbak szinte mindegyikben megtalálhatóak.

Szerző: Geva GevaPC Informatika

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük