leégés kezelése
Mindennapok

Mivel kezeljük a napégést?

Nem kell sok időt a napon tölteni ahhoz, hogy bepirosodjon és égni kezdjen a bőr. Ez a kellemetlen, mindenkit érintő probléma több módon is kezelhető, de a megelőzésre kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni, mert a napégés hozzájárul a bőrrák kialakulásához.

Sokan azt gondolják, hogy a napégés hosszan tartó napsugárzás eredménye, pedig már 15 perc napozás után is jelentkezhet. A megelőzés egyik legjobb módszere a napvédőkrém használata, de a magas fényvédő faktor sem tudja teljesen megóvni a bőrt. A megfelelő öltözködés és az olyan kiegészítők, mint a kalap vagy a napellenzős sapka szintén fontosak. Kerülendő kint tartózkodni nyári időszakban a leginkább napsütéses órákban. Ezek délelőtt 11 és délután 3 közé esnek.

Mi pontosan a napégés?

A napégés a bőr égési sérülése, ami néhány órával napon tartózkodás vagy napozás után jelentkezik. Nemcsak a bőrre hat, hanem gyakran kíséri levertség és fejfájás is. Komolyabb esetben orvosi ellátást is igényelhet. Rosszabbodhat, ha további napsugárzásnak tesszük ki magunkat, tehát a leégett bőrt még jobban kell védeni.

Mivel lehet kezelni, ha már kialakult a napégés?

Borogatás

A borogatástól nem fog elmúlni a napégés, de nagyon megnyugtatja a bőrt és csillapítja az égető érzést. Ügyeljük rá, hogy a borogatás ne legyen túl hideg, mert az nem tesz jót a túlforrósodott, napégett bőrnek.

Nyugtató fürdő

Egy fürdő segíthet enyhíteni a napégéssel járó kellemetlen érzést, de vigyázni kell, hogy megfelelő hőmérsékletű vizet használjunk. Semmiképp ne legyen túl hideg! Adhatunk bőrnyugtató hatású kamillát vagy levendulát a fürdővízhez. Kerüljük a szappant és a parfümöt az érintett területeken, mert ezek még jobban kiszárítanák a hámlásnak induló bőrt.

Bőrhidratálás

A bőr ápolása elengedhetetlen, de csak akkor szabad krémezni, amikor a bőrfelület már nem forró. Aloe verás vagy kókuszolajos hidratálókrémeket alkalmazhatunk. A varázsdió cserjéből készült krém szintén kiváló bőrnyugtató hatása miatt. 

Folyadékbevitel

Ne felejtsük el, hogy ilyen esetben a folyamatos folyadékpótlás nagyon fontos a kiszáradás elkerülésére, mivel a napégés plusz vizet von el a szervezettől.

Öltözködés

Ha a bőr lehámlik vagy hólyagosodik, hagyni kell teljesen begyógyulni. Úgy próbáljunk öltözködni, hogy lehetőleg a ruha teljesen befedje a napégéses bőrfelületet, mert így kevésbé éri további sugárzás.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük