Tech

Minden, amit tudni akartál a SUP deszkáról

A SUP, mint hobbi és mint sport ma már egyre elterjedtebb, azonban űzéséhez elengedhetetlen kellék a SUP deszka és a SUP evező. Cikkükben a SUP deszkát fogjuk bemutatni, ezzel is igyekszünk segíteni a megfelelő SUP deszka kiválasztásában. Tarts velünk és tudj meg többet!

Mi az a SUP deszka?

A SUP deszka tulajdonképpen nem más, mint egy álló evezésre átalakított szörfdeszka. A SUP (Stand Up Paddle) deszka tehát egy különleges szörfdeszka, amely segítségével a SUPozó állva tud evezni a vízfelületen, így remek lehetőséget ad SUP túrákra, extrém SUPozásra, de akár SUP versenyekre és SUP jógára is.

Felfújható vagy merev SUP deszka?

A SUP deszka kiválasztásakor a megnagyobb kérdés mindig az, hogy felfújható vagy merev SUP deszkára van e szükség. A különbség a két SUP deszka között, hogy a merev deszkák belseje polisztirolhabból készül és ezt veszik körbe még további, gyártónként változó anyagból készült rétegek, így egy merev deszkát kapunk, míg a felfújható SUP deszka PVC-ből készül és felfújható, illetve leereszthető.

A merev SUP deszka előnye, hogy jóval gyorsabban siklik a vízen, mint a felfújható SUP deszka, illetve irányítása is jóval egyszerűbb, ugyanis könnyebben lehet vele fordulni és irányt tartani is. Ezzel szemben azonban tárolása és szállítása jóval bonyolultabb, mivel nem csukható össze, így a deszka teljes méretével számolnunk kell, épp ezért ezt a fajtát azoknak ajánljuk, akik vízfelülethez közel laknak és van helyük is a tárolásra.

A felfújható SUP deszka felfújásához csupán egy elektromos pumpára van szükségünk, így könnyen szállítható, akár a nyaralásokon is állandó útitárs lehet. Mindemellett a tárolása sem bonyolult, kisebb helyen is elfér, ugyanis leeresztett állapotban összehajtogatható. Bár a merev SUP deszka jobban siklik a vízen, ma már a felfújható SUP deszkák is remekül megállják a helyüket, így nem kell félnünk attól, hogy nehezebb lesz az evezés vagy esetleg bonyolult irányítani.

Milyen típusú SUP deszka kell nekem?

SUP deszka vásárlásakor nem elég tudni, hogy felfújható vagy merev deszkára van szükséged, ugyanis ezeken a fajtákon belül is sokféle típus létezik aszerint, hogy mire szeretnéd használni és ki a használója.

Használat és használó szerint ezeket a típusokat különböztetjük meg egymástól:

  • Hobbi SUP deszka
  • Családi SUP deszka
  • Női SUP deszka
  • Túra SUP deszka
  • Gyerek SUP deszka
  • Jóga/Fitness SUP deszka
  • Kutyás SUP deszka
  • Extrém SUP deszka
  • Verseny SUP deszka

A SUPozás egyik legfontosabb kelléke tehát a megfelelő SUP deszka, amelynek megtalálása fontos része a teljes SUP élménynek. Reméljük, cikkünkkel segítettünk kiválasztani a Te SUP deszkádat is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük