Gasztro,  Mindennapok

Mit együnk Karácsonykor?

Ünnepekkor, de kiváltképp a Karácsonyi Ünnepek során, minden háziasszony szeret kitenni magáért. Levesek, sültek, főttek, finomabbnál finomabb desszertek kerülnek az asztalra, és bár  maga az ünnep mindössze három napos, mégis úgy főzünk és annyit, mintha legalábbis három hétig tartana, és a fél várost meghívnánk magunkhoz estebédre. Terülj-terülj asztalkám rogyadozik a sokféle ételtől, és már a látványától is jól lehet lakni.

Mindezt folytatjuk még Szilveszterkor is, és az új esztendő küszöbén érezzük, hogy összementek a ruhák. Az egészségtudatosság azonban Karácsonykor sem árt, erre hívják fel a szakértők a figyelmünket. Hogyan együnk “jól” Karácsonykor? Mit együnk és mennyit?

A legjobb, ha mértékletesek vagyunk

A legjobb, ha ilyenkor is a mértékletesség elve mentén táplálkozunk. Azaz semmit ne vonjunk meg magunktól, amit szeretünk, de ne együk mindenből degeszre magunkat. Ha az online rádió hallgatás közben több fogást megkóstolunk, mindenből egy kicsit, nem marad olyan érzésünk, hogy még ünnepkor is vissza kell magunkat fogni, ugyanakkor nem eszünk mértéktelenül.

A napi 4-5 étkezés ajánlott ilyenkor is, de azért ne púposra szedjük ilyenkor a tányérokat, elégedjünk meg kisebb mennyiséggel. A folyadék utánpótlásról ilyenkor sem felejtkezzünk el, a napi vízmennyiség Karácsonykor is legyen meg. Ez segíti az emésztést is, és teltség érzetet is ad. Észben kell tartani az ünnep alkalmával is, hogy a levesek, cukros üdítők nem számítanak ez esetben, mivel emésztésük vizet von el a szervezettől.

Azt se feledjük el, hogy a rendszeres mozgás ilyenkor is nagyon fontos, nem csak a testnek, de a léleknek is. Akár egy rövid, 30 perces séta is sokat jelent, de ha idén gyönyörű fehér Karácsonyunk lesz, feltétlenül menjünk ki hosszabb időre is, élvezzük ki a hófödte tájat! Hógolyózzunk a gyerekekkel, építsünk hóembert – mozogjunk a friss levegőn!

A hal nem csak hagyományos karácsonyi étel, de rendkívül egészséges is, és egy könnyű, gyomorkímélő étkezés lehet belőle, ami különösen fontos olyan időszakban, amikor hajlamosak vagyunk túlterhelni a gyomrunkat.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük