Egészség,  Tech

Miért érdemes biológiailag lebomló telefontokot használnod?

Egyes becslések szerint a tavalyi év során megközelítőleg 1-1,5 milliárd okostelefont adtak el szerte a világon, amelyekhez a vásárlók nagy része feltételezhetően telefontokot is vásárolt, hogy megóvja a sérülésektől.

Bár ezek nagyon hasznos innovációnak számítanak, a jelenleg fellelhető modellek szinte mindegyike műanyagból készült. Ez pedig azt jelenti, hogy több milliárd telefontok marad majd a bolygónkon több száz évig vagy akár tovább is. A legrosszabb ebben a helyzetben pedig az, hogy a legtöbbjüket nem tervezik túl tartósra, így gyakran cserélgetni kell őket.

De szerencsére számos olyan gyártó létezik már a piacon, akik felismerték a helyzet súlyosságát, és jól megtervezett, környezetbarát telefontokokat forgalmaznak.

Mi tesz egy telefontokot környezetbaráttá?

Ezeknek a tokoknak a legfőbb ismérve, hogy a gyártásukhoz parafát vagy bambuszt, illetve biológiailag lebomló ragasztót és bélést használnak, így a környezetet minimálisan terhelik majd.

Sokakat viszont elriasztja a vásárlásuktól az a tévhit, hogy kevésbé tartósak, és jóval drágábbak, mint a műanyag társaik. Nos, először is a gyártók a költségeket és a tartósságot szem előtt tartva tervezik meg a termékeiket, így biztos lehetsz benne, hogy a biológiailag lebomló telefontokok nem kerülnek majd többe, mint a műanyagok.

A másik dologra pedig azzal reagálnánk, hogy ugyan ezeket a termékeket úgy tervezték, hogy körülbelül 160 napon alatt lebomoljanak, de csupán meghatározott komposztálási körülmények között, így biztos lehetsz benne, hogy nem esik szét, ha kint hagyod mondjuk az udvaron. Tehát hosszú évekig biztonságosan használhatod őket telefonodon, akárcsak egy hagyományos műanyag verziót.

Miért válaszd ezeket a termékeket?

Ahhoz, hogy megóvjuk a bolygónkat az utódaink számára, nem árt, hogy mindannyian egy kicsit környezettudatosabbak legyünk, és az évente több mint egymilliárd eladott műanyag telefontok miatt már egy kis változtatás a gondolkodásunkban is óriási változást hozhat.

A telefontok manapság ugyanolyan fontossá vált, mint maga a telefon, néha még talán fontosabbá is. Már nem csupán az eszköz védelmére szolgál, hanem nyilatkozatot is tehetsz általa. Kinyilváníthatod vele a preferenciáidat, például a támogatásodat egy zenekar, előadó vagy egy híresség felé. A környezetbarát változatokkal viszont immár nem csak kijelentéseket tehetsz, hanem lépéseket is a Föld szebb jövője érdekében.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük