Mindennapok

Az „igaz történetek” jelentésének vizsgálata a filmekben

Mindenkit érdekelt már valamelyest, hogy mit is jelent a könyvborítókon és a filmvásznokon látható „Igaz történet alapján” kifejezés. 

A vonal természetesen egy marketingstratégia, amely a potenciális olvasókat vagy nézőket összeköti azzal, ami lényegében egy hiteles, esetleg emlékezett, kortárs vagy történelmi esemény vagy szituáció kitalált interpretációja, jól ismert vagy nem, ami felkeltheti az érdeklődést. 

Különös módon megszépíti minden fikció definícióját, amely a szerző által meghatározott, értelmezett, megfigyelt, emlékezett vagy elképzelt „igaz” történeteken alapul. 

A kreatív író szemszögéből minden történet és szereplő „igaz”, akár hiteles kortárs, akár történelmi eseményeken és személyeken alapul, vagy sem. Ebben rejlik az ötletes találmány szépsége.

Tehát mit takar az igaz történetet alapuló kifejezés?

Ez azt jelenti, hogy a film valós eseményeken alapul. De mivel egy filmről beszélünk néhány túlzás is fellelhető lesz bennük, de a rész nagy része igaz. 

Nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan használható az „igaz történeten alapuló film” kifejezés. Néha jogos állítás, de néha tiszta marketingdöntés a közönség megtévesztése.

Mi a különbség az igaz történeten alapuló és az igaz történet ihlette film között?

A forgatókönyvekben nem annyira laza az „igaz” kifejezés, mint az Igaz események által ihletett történeteknél. Ezek a forgatókönyvek egy valós eseményt írnak le, és egy filmes történetet mesélnek el szinte minden kitalált karakterrel és kitalált makroeseménysel.De a történetet és a szereplőket az iskola valós eseményei ihlették.

Mit jelent az hogy valós eseményeken alapuló?

Valódi eseményeken alapul: A történet általában kitalált, de a körülötte lévő események tényeken alapulnak. Példa: „Ryan közlegény megmentése”.

Igaz történeten alapul: A film a történelem egy valós személyén vagy történeten alapul. „Schindler listája” egy példa erre.

Mit jelent az, ha egy film könyv alapján készül?

A filmadaptáció egy mű vagy történet egészben vagy részben történő átvitele játékfilmre. Bár gyakran származékos munkának tekintik, a filmadaptációt az utóbbi időben olyan akadémiai tudósok, mint Robert Stam, párbeszédes folyamatként képzelték el.

Mire épül az igaz történet?

A Netflix legújabb sikerdrámája technikailag nem igaz történet. A Narcos: Mexikói Eric Newman által készített, Kevin Hart főszereplésével készült hét epizódból álló sorozat nagyon lazán a komikus valós életén alapul: Hart karaktere, Kid egy philadelphiai komikus, aki vitás kapcsolatban áll bátyjával.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük