Mindennapok

Lezárások Ausztriában

2021. november 22-től Ausztriában újra lezárásokra kerül sor, mely hivatalosan december 13-ig tart majd. Az összes klubot, szórakozóhelyet, éttermet és másféle típusú vendéglátóhelyet bezárják.

A helyi lakosok elhagyhatják az otthonaikat, tehát nem él a lakhely elhagyási tilalom, de a másokkal való találkozó tiltott. Ez alól csak a munkába járás és a munkavégzés kivétel, ahogy történt az 2020 során is.

A hírek szerint a korlátozások december 13-án megszűnnek, mikortól is az oltáson átesettek már szabadon járhatnak bármerre. A boltok szintén nyitva tartanak a lezárás alatt is, így az osztrák lakosoknak nem kell attól tartaniuk, hogy nem tudják beszerezni az alapvető élelmiszereket. Természetesen a divatáruházak és másféle, nem emberek- és állatok számára élelmiszert forgalmazó üzletek nem lehetnek nyitva a soron következő időszak alatt.

Bajban az éjszakai klubok

Ausztriában jelentős számban vannak jelen az éjszakai klubok, melyek főleg a fővárosban, Bécsben foglalkoztatnak nagyon sok osztrák és külföldi embert. Számukra a lezárás ismét rosszul jön, miután a 2020-as év során sokáig zárva voltak, és 2021 során is történek már lezárások, ismét nem lehetnek nyitva.

Az ezekben a helyekben dolgozók segítségre számíthatnak az osztrák államtól, de ez koránt sem pótolja a kiesett jövedelmüket, a segítség pedig sokszor hónapok után érkezik meg.

Az egész szektorra jellemző az elvándorlás, az osztrák éjszakai életben is visszaesett a vendégek száma, amely miatt helyek zártak be, és alkalmazottak kerültek utcára. Ez a folyamat persze jóval kisebb hatással volt a gazdaságra, mint Magyarországon, mivel Ausztria próbálta segíteni a bajba jutottakat. Emellett a szövetségi kormány mellett sokféle program indult helyi szinten is, így a munkanélkülivé válókat dupla védőháló védte a koronavírus okozta károktól.

A mostani lezárásról egyelőre nincs további hír, azt még nem tudni, mi lesz december 13. után. Az osztrák állam vezetése a következő lépéseket az aktuálisan fennálló fertőzöttségi és oltási adatoknak megfelelően, a lezárás vége előtt dönti el.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük