Tech

Egy jól kiválasztott merevlemez nagyon meggyorsítja a gépet

Egy merevlemez (más néven winchester, vinyó, HDD [hard disk drive], belső merevlemez) egy floppy diskhez, vagy a fiatalabbak kedvéért CD-hez, DVD-hez, pendrive-hoz hasonlít, mivel ezen tárol(hat)unk információkat az asztali számítógépünk (PC-nk) esetében.

A merevlemez olyasmi, amit mindenki ismer, legalább gyakorlati szinten, aki PC-t vagy laptopot használ, legalábbis olyat, amelyik alacsonyabb árkategóriájú vagy idősebb. Ennek a fő oka az, hogy a technológia fejlődése nemcsak a nagy és kis floppy lemezeket, a CD-ket, DVD-ket, VHS videókazettákat múlja felül, méghozzá egyre gyorsabb ütemben, hanem a HDD-t, a hagyományos belső merevlemezeket is.

A HDD jövője az SSD (solid state drive) – tartós állapotú meghajtó -, amely flashmemóriák típusába tartozik. De míg egy pendrive, mondhatjuk, hogy minden szempontból felülmúl egy floppy lemezt (tárolókapacitás, írási, másolási gyorsaság, méret stb.), addig egy SSD és egy HDD között a választás nem minden egyes esetben egyértelmű.

Az SSD-k fő előnyei a gyorsabb elérhető sebesség, az alacsonyabb fogyasztás, a kevesebb lemezhiba-lehetőség és ezzel összefüggésben a jobb ellenállóképesség a mechanikai hatásokkal szemben, a HDD-vel összehasonlítva.

Azonban az SSD-k magasabb áron érhetők el, mint a HDD-k, főleg nagyobb (1, 2 TB stb.) méretben, igaz, az utóbbi időben a nagy árbeli ugrások egyre inkább kiegyenlítődtek és kiegyenlítődnek. Egyes esetekben az SSD előnyei nagyon egyérelműek: ilyenek az operációs rendszerek és az alkalmazások futtatása, azonban filmek, e-könyvek vagy általánosságban, olyan információk tárolása során, amiket nem használunk napi szinten, az SSD-nek nemigen vannak előnyei a HDD-vel szemben.

Így vannak, akik számára a legjobb megoldás két külön adattároló eszköz, egy SSD és egy HDD kombinációja, míg ugyanezt a „manuális” megoldást természetesen több cég és fejlesztő is megtalálta már, így készültek el a hibrid meghajtók. Ezek különösen akkor jönnek jól, ha nagy sebességű processzorral ellátott laptopokról van szó, hiszen oda nem tudunk két külön meghajtót betenni. Ezekben az SSD mérete nem túl nagy, azonban ezt nagyon okosan használja a rendszer: azokat a programokat futtatja innen, amelyeket a leggyakrabban használunk, így egy HDD-hez képest el lehet érni valóban nagy sebességnövekedést.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük