Mindennapok

Hevítőrudak: a nikotinmentes alternatíva

Rengeteg féle függőség létezik, melyektől nehéz megszabadulni. Mind közül az egyik legnehezebb a dohányzásról való leszokás. A dohányzás során nem csak lelki, hanem fizikai függőség is kialakul. A fizikai függőség kialakulásáért köztudottan a nikotin nevű anyag a felelős.

Azonban ez a nagy mennyiségben mérgező anyag nem a legveszélyesebb azon anyagok között, melyek a dohányzás során a szervezetbe jutnak. A legújabb kutatások szerint a cigaretta égésekor lejátszódó kémiai folyamatokban több mint 7000 anyag keletkezik, melyek közül több mint negyven rákkeltő hatású, és több mint 90 anyag potenciálisan veszélyes anyagnak számít. A legveszélyesebb anyag a kátrány, de nagy mennyiségben jut a szervezetbe formaldehid, ólom, toluol, szénmonoxid és arzén is. Nem véletlenül a dohányosok körében a legnagyobb a tüdőrákos és a felső légúti megbetegedések aránya. A tüdőrákos megbetegedések kilencven százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.

A fizikai függőségért felelős nikotin mellett a pszichés függőség a másik tényező, ami miatt sokan nem tudnak leszokni a dohányzásról. Egyszerűen képtelenek lemondani a napi rutinba mélyen beépült szertartásokról: a reggeli első cigaretta elszívása, a kávék mellé fogyasztott dohánytermékek, a baráti összejöveteleken a közös dohányzások, a munkahelyi cigaretta szünetek közösségépítő szociális élménye, illetve ezen élményeknek az elvesztésétől való félelem fontos faktor a leszokási kísérletek meghiúsulásának.

A dohányzás és a szervezetbe jutó nikotin kis mértékben stimulálja a figyelmet, fokozza a memóriát, javítja a hangulatot, csökkentheti a szorongást és csökkentheti az étvágyat. Ezen apró előnyökért cserébe a dohányosok hajlandóak a saját és környezetük egészségét kockáztatni.

Pár éve létezik egy technológia, amely próbálja a dohányzás során a szervezetbe jutó káros anyagok mennyiségét csökkenteni úgy, hogy a dohányosok megtarthatják a dohányzás szeánszát. Ez a HNB, azaz heat not burn technológia.

A HNB technológia égésmentes, így sokkal kevesebb káros anyag kerül a szervezetbe a hagyományos dohányzáshoz képest. A Philip Morris által kifejlesztett Iqos tulajdonképpen egy tollra hasonlító hevítő eszköz, melynek a végébe kell elhelyezni a cigarettára hasonlító, de annál kisebb tölteteket, más néven hevítőrudakat. A hevítőkészülék egy tüskén át a töltetben levő anyagot körülbelül 300 Celsius fokra hevíti, amelynek hatására a töltetben pára és gőz képződik, amelyet egy szűrőn át lélegez be a fogyasztó. Az Iqos mellet már más gyártók hevítőkészülékei is beszerezhetőek: IBuddy, Glow, Ploom TEch, JLV.

Hevítőkészülékeket, dohányt tartalmazó hevítőrudakat ma Magyarországon kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban lehet megvásárolni, mivel jövedéki terméknek számítanak. A hevítőkészülékek és dohányt tartalmazó hevítőrudak használata kevésbé káros, mint a hagyományos dohánytermékeké, de sajnos a fizikai függőség így kialakul, és ez nem feltétlenül segíti a teljes leszokást.

2021 januárja óta már Magyarországon is vásárolhatóak dohányt nem tartalmazó, nikotinmentes hevítőrudak, más néven herbal stickek is. Mivel nincs bennük dohány, így nem csak Nemzeti Dohányboltokban lehet megvásárolni ezeket. A nikotinmentes hevítőrudak töltetébe dohány helyett a gyártók teafüvet, gyógynövényeket és egyéb növényi kivonatokat, aromákat tesznek. Léteznek pattintós hevítőrudak is, ezek szűrőjébe egy pici aromagolyót applikálnak, amelyet a fogyasztás előtt összeroppantva, az aromagolyóból kiszivárgó aromák hatására még intenzívebb ízű a belélegzett pára.

Egyelőre kevés boltban kaphatóak, de online webáruházakban, mint például a Hevitorudas.hu webshopban széles márka- és ízválasztékból válogathatunk. A hagyományos dohánytermékek aromáját utánzó ízek mellett mentolos, kávés, jázmin teás és vagy tucatnyi gyümölcsös íz közül választhatunk. Nagyon kedveltek az áfonyás, epres, szőlő ízesítésű herbal stickek, de sokan keresik a kávé ízesítésű hevítőrudakat is. Egyes gyártók – mint például Genmist – nikotinsót tesznek a termékeikbe, de a mennyiség szigorúan 2 mg alatt marad stickenként.

A nikotinmentes hevítőrudak segíthetnek a nikotint tartalmazó dohánytermékek kiváltásában, és fontos lépés lehet a fokozatos leszokásban. Mivel nem rendelkezünk hosszú távú élettani hatásokat vizsgáló tanulmányokkal a hevítőrudakkal kapcsolatban, így nem állítható, hogy a nikotinmentes herbal stickek egészségesebbek, de a használat során keletkező és a szervezetbe jutó anyagok számának ismeretében általánosan vélelmezhető, hogy kevésbé károsak, mint a hagyományos dohánytermékek. Természetesen mindenki számára a legegészségesebb megoldás a kizárólag a teljes leszokás lehet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük